"Komunist" Bora Čorba 1987. završio na sudu zbog pjesme: "Bilo je vulgarno"

Foto: Facebook

INDEX u suradnji s YugoPapirom svakog ponedjeljka predstavlja najbolje iz prošlosti. Što se otad promijenilo, kako se nekad živjelo ili, ako ste nešto mlađi, kako su se zabavljali vaši roditelji, sve to možete doznati iz ovih tekstova.

Ovog ponedjeljka podsjećamo na jedan događaj iz 1987. koji će mnoge iznenaditi. Bora Čorba tada je završio na sudu zbog vrijeđanja Tita, a dao je sve od sebe da medije uvjeri da o tome nema govora te da je on komunist.

Kolovoz 1987: Hoće li popularni beogradski roker Bora Đorđević morati "iza rešetaka" zbog recitiranja vlastitih pjesama na rođendanskoj proslavi lokalne beogradske radio stanice "Studija B"? 

Vjerojatno će se dugo lider "Riblje čorbe" sjećati jedne priredbe na kojoj je sudjelovao bez članova svoga benda. Bilo je to 31. ožujka ove godine u velikoj dvorani Centra Sava, gdje je popularna beogradska radio stanica "Studio B", uz brojne estradne izvođače proslavljala svoj sedamnaesti rođendan. Više od četiri tisuće dobro raspoloženih posjetitelja je uz smijeh i aplauz pozdravilo Borin višeminutni šou sastavljen od njegovih pjesama, koje je ovaj osobno recitirao.

Međutim, te večeri nisu baš svi blagonaklono i oduševljeno prihvatili Borinu "ljutu" poeziju i satiru. Dan-dva poslije svečanosti, od Borinog deklamiranja prvi se ogradio "maloljetni" domaćin "Studio B". Službenim priopćenjem, redakcija ove radio stanice osudila je Borino ponašanje za mikrofonom, ocjenjujući njegove stihove kao neprihvatljive.

- Nemojmo o tome. Bilo je ružno i vulgarno - rekao nam je tada direktor spomenute radio stanice, Milan Grubić, odbijajući svaki daljnji komentar na tu temu.

Na valovima "Studija B" se neko vrijeme (ne)namjerno nije mogla čuti muzika "Riblje čorbe", što je već predstavljalo - bojkot! I to svega što ima veze s Borom Đorđevićem. On se zatim, ne zadugo poslije toga, ipak oglasio u programu spomenute radio stanice.

- Žao mi je što je do ovoga došlo, žao mi je onih riječi koje su nekoga u sali uvrijedile, ali mi je najviše žao što moje rime nisu shvaćene na pravi način... - rekao je Bora i time kao da je pružena ruka izmirenja prihvaćena. Kao da je tada sve "leglo". Sredilo se. Jednostavno, sve je imalo izgled kao i prije "slučaja Borine poezije". Ništa od eventualnog skandala. 

Aplauzi i ovacije...

Ali, gotovo tri i po mjeseca poslije ovog događaja, točnije 17. srpnja ove godine, protiv Borisava (Dragoljuba) Đorđevića zvanog "Bora Čorba", podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Učinila je to Uprava za javni red i mir i poslove policije gradskog SUP-a. U tridesetak redova Zahtjeva, podrobno je opisano Borino (ne)djelo. Na teret mu je stavljeno - prvo, izgovorene nepristojne riječi, čime je uznemirio publiku u sali - drugo, recitiranje pjesme "Crni Mercedes", što je, prema izjavama svjedoka, aluzija na lik pokojnog predsjednika Tita i treće, čitanje "Hej Sloveni", inače autorovog "projekta himne", čime je, također, vrijeđao i omalovažavao socijalističko-patriotska osjećaje prisutnih u velikoj dvorani Centra Sava.

- Kada sam pročitao Zahtjev, od čuda nisam mogao doći k sebi - kaže Bora Đorđević, vidno nervozan i pomalo neraspoložen. Zar ja ispadam neprijateljem našega društva? Uznemiravam javnost? Ismijavam pokojnog predsjednika? Igram se s uzvišenim osjećajima? Bože sačuvaj. Ja nisam taj. 

Zahtjev, ipak, postoji.

- Kada sam ga dobio, uz poziv za okrivljenog na moje ime, pomislio sam u prvom trenutku da se radi o nečijoj neslanoj šali. Kasnije, shvatio sam da je sve to ipak zbilja. Savjetovano mi je da odmah angažiram odvjetnika. Ali, to nisam htio, jer bi to, po mom shvaćanju stvari, značilo da sam kriv, da priznajem prekršaj, a ja se tako, u konkretnom slučaju, nikada nisam osjećao. Branitelja, sada, ipak imam.

Što se zapravo te večeri, po vama, događalo u Centru Sava za vrijeme čitanja stihova?

- O tome postoji zapis. Sve je, srećom, snimljeno na traci. Magnetofonskoj i video. Neka ih sud pogleda i presluša pa neka se onda procjeni koliko su prisutni u sali mojim pjesmama bili uznemireni. A ilustracije radi, od pljeska i ovacija nisam mogao sići s bine, jer je tih četiri tisuće posjetitelja bilo oduševljeno onim što sam recitirao. Zato o navodnom uznemirenju publike zaista ne može biti govora.

Što se ostaloga tiče... ?

- Aluzija na pokojnog predsjednika? Ni slučajno. Doduše, riječi pjesme "Crni Mercedes" svakom dozvoljavaju da misli što hoće, pa i da ima svoje asocijacije. Nekome se, očito, učinilo da se poigravam s likom druga Tita, što mi, zbog odgoja i osobnog odnosa prema čovjeku čije djelo i put izuzetno cijenim, nikada nije bila namjera. Inače, malo je poznato da je "Crni Mercedes" svojevremeno ušao u širi izbor centralne proslave Dana mladosti na stadionu JNA. Vjerojatno bi bila i izvedena da je postojala mogućnost koreografske postavke.

"Jedino me Vujović tereti..."

Treća stavka Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Bore Đorđevića je možda najteža za vođu "Riblje čorbe" - vrijeđanje socijalističko-patriotskih osjećaje prisutnih u Centru Sava. Tim prije što je za izvršenje tog (ne)djela predviđena novčana kazna do 4.000 dinara ili 60 dana zatvora!

- Ta me je tvrdnja najviše pogodila. Ne zbog mogućnosti da odem iza rešetaka, već zbog toga što me ta formulacija prekršaja stavlja u red onih koji Jugoslaviji ne žele dobro. A znate li što sam prije nekoliko mjeseci izjavio za britansku i belgijsku televiziju? Na pitanje jesam li komunist odgovorio sam potvrdno, iako nisam član SKJ. Ali, ja se tako osjećam, i iz tog razloga ne smatram da sam ih slagao. E sada, kako mogu, uz takvo opredjeljenje, svoje stihove i raspoloženje da uperim u socijalističko-patriotska osjećaje onih - 4000 ljudi? Onima koji su se, poslije svega, te noći našli povrijeđenim nekim mojim izrazima. Osobno sam se ispričao preko "Studija B". Smatram da je to bilo dovoljno.

Te riječi nisu baš poetske?

- Ali su zato u funkciji našeg svakodnevnog žargona i govora. Mogu se čuti na svakom mjestu - fudbalskom stadionu, kafani, u kući, na muzičkom koncertu... Riječju, tu ja nisam ništa izmislio, već sam sakupio i rimovao. Prisutne su tu žaoke, peckanja, moji stavovi i razmišljanja... Uostalom, suvremena satira podrazumijeva takav odnos prema aktualnoj sadašnjosti. Angažiranost u mom slučaju je situacijske prirode, a ne zagovaranje političke implikacije, što mi se, izgleda, ovom prilikom hoće pripisati.

Vratimo se onome što je bilo u Centru Sava. Kao svjedoci Zahtjeva navedeni su Milenko Vujović, Dragan Jelić, Dragoslav Stanojević, Zoran Bogoev, Tatjana Petrović, Branislav Kolundžić i Dragiša Kovačević. Oni su već dali svoje pismene izjave. Što u njima stoji?

- Ništa naročito. Jedino me Vujović, inače direktor velike dvorane Centra Sava, tereti i diskreditira. Zašto? Pojma nemam. Pred sucem za prekršaje ćemo se pogledati u oči pa će mi onda možda Vujović biti jasniji. Međutim, osobno mislim da su jedini pravi svjedoci 4000 posjetitelja. Oni najrealnije mogu opisati što se tu sve događalo i kako su se te noći, za vrijeme mog djela programa osjećali. I ne samo oni.

Što o svemu kaže advokat?

Ovo posljednje će, kako ističe dalje Bora, biti glavno u njegovoj obrani. Naime, ono što je tada kazivao u Centru Sava nije ništa novo. Te stihove i pjesme, prema njegovim riječima, govorio je pred tisućama drugih ljudi na koncertima "Riblje čorbe", ali i kao gost mnogih svetkovina i priredbi na kojima je, slično ovoj na rođendanskoj fešti beogradskog "Studija B", pozivan da sudjeluje.

- Recitirao sam te iste rime i u Nišu, pred 15000 ljubitelja roka, na svirci grupe "Kerber", objavljivao ih u ilustriranim listovima "Duga" i "TV Revija". 

Zahtjev za pokretanje prekršajnog, postupka protiv Đorđevića proslijeđen je Općinskom sucu za prekršaje na Novom Beogradu. Ovaj ga je zbog prekršaja iz propisa Zakona o prekršajima javnog reda i mira, kako je navedeno u spomenutom Zahtjevu, pozvao u svojstvu okrivljenog da pristupi radi ispitivanja. U slučaju da se ne odazove, bit će prinudno priveden o svom trošku.

Kakav je o svemu stav Borinog advokata, Dragoljuba Đorđevića?

- Neke stvari su izvjesne, kao to da je Bora javna ličnost, čiji je svaki nastup pred javnošću, a to je slučaj i s drugima s estrade, podložan provjeri podobnosti i, eventualnoj kritici - kaže Đorđević. - U ovom Zahtjevu čini se da nije dovoljno pojašnjeno "biće" samoga "nedjela" koje se Bori pripisuje da je počinio. S druge strane, oni koji su pozvani da, s umjetničke strane, daju sud o Borinoj poeziji, tvrde da je riječ o izuzetno nadarenom pjesniku, čiji radovi, pa i inkriminirani, govore o simbolima, a ne ljudima. Bar ne određenim. Je li u tome draž njegove opore satire i rime? Ne želim da prejudiciram, ali...

Bilo kako bilo, tek, sigurno je da je "Bora Čorba" upao u kašu koju je, dijelom, i sam zakuhao. Zapržio. Naravno, dio odgovornosti pada i na ljude iz "Studija B", koji su, pozivajući njega u svojstvu pjesnika, znali koga pozivaju.

Teško da će itko tu grešku uspeti da ispravi. Ako se uopće i utvrdi nečija greška.

Napisao: Aleksandar Gajović (RTV revija, 1987.)

>>>Bora Čorba za Index: Kad vam je predsjednik bio muzičar, bilo je više šanse da dođemo u Hrvatsku<<<

Pročitajte više