Veličanstvenost Dončića vidi se i u brojkama koje ima još samo 9 NBA legendi

Foto: EPA-EFE

VRIJEME kada su američki fanovi NBA lige i novinari sumnjali u košarkašku vještinu Luke Dončića čini se kao davna prošlost. Slovensko čudo od djeteta dosad je u svojoj debitantskoj sezoni u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta prikazalo fenomenalnu igru i samo ozljeda ga može spriječiti da ne osvoji nagradu za najboljeg rookieja sezone.

Kroz prve 24 utakmice Dončić bilježi 18,2 poena, 6,5 skokova i 4,5 asistencija u prosjeku, a Dallas je pokazao velik napredak u odnosu na prošlih nekoliko sezona kada je bio jedna od slabijih ekipa lige. Mavericksi imaju 13 pobjeda i 11 poraza i nalaze se na osmom mjestu Zapadne konferencije, posljednjem koje vodi u doigravanje.

Teško je pomisliti da su i najveći fanovi Dončića očekivali ovako dobar ulazak u sezonu. Koliko je Slovenac dobar govori i sljedeći podatak. Ako Dončić zadrži svoje prosjeke kroz cijelu sezonu, bit će tek 10. igrač u povijesti NBA lige koji je u prosjeku u svojoj rookie godini imao najmanje 18 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Radi se o sljedećim legendama: Grant Hill, Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Alvan Adams, Sidney Wicks, Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson i Elgin Baylor. Koliko je ovo impresivan podatak govori i činjenica da na ovoj listi nema LeBrona Jamesa, najboljeg košarkaša današnjice, koji je u rookie sezoni imao više poena (20,5) i asistencija (5,9), ali manje skokova u prosjeku od Dončića.

 

 

Pročitajte više