VIDEO Dobro razmislite ako želite nekome pokloniti ljubimca za blagdane

123rf.com

Ušli smo u mjesec ljubavi, mira i blagostanja. Uz ljubav, mir i blagostanje, tu je i vječito darivanje. Kako odabrati dar, kome što darovati, čiji će dar biti bolji. Najmanji problem je kada se radi o daru koji nije živ.

Svake godine udruge za zaštitu životinja pred božićne blagdane imaju brojne upite za udomljavanje životinja, no isto tako svake godine nakon blagdana dolazi period kada te iste "poklon životinjice" postanu napuštene.

Volonteri ovim putem apeliraju na sve ljude dobre volje da dobro razmisle prije nego što požele darovati nekome životinju za Božić.

Životinja nije predmet, neće stajati na polici i skupljati prašinu, životinja je biće koje ne možete baciti u smeće kada vam dosadi. Pas ili maca su odgovornost sljedećih 10-20 godina. Ta životinjica treba odgovornog vlasnika koji je spreman na višegodišnji "poklon paket", a ne samo blagdanski.

Volonteri najčešće dobivaju upite za udomljavanje ljubimca kao poklon dragoj osobi, no potrebno je dobro provjeriti s tom osobom želi li uistinu ljubimca i ima li mogućnosti i vremena se brinuti za njega.

Svaki ljubimac ima svoje potrebe i zahtijeva naše vrijeme. Jednostavno je nekoga iznenaditi slatkim malim pufastim štence illi macom, no što ako ta osoba ne smije u stanu imati ljubimce, što ako puno radi, ako se mora preseliti u drugu državu ili jednostavno nije spremna na tu odgovornost. 

Životinje su bića kojima je potrebna ljubav, topli dom i odgovoran vlasnik. Zamislite da vas netko daruje i nakon mjesec-dva vas izbaci na cestu jer, eto, više mu niste zabavni.

Ako niste 200 posto sigurni, uvijek postoji opcija privremenog udomljavanja životinje. Time ćete pomoći životinjama koje su na cesti, radu bilo koje udruge, a ujedno i vidjeti jeste li spremni biti odgovoran vlasnik sljedećih desetak godina.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više