Danska tvrtka otpušta 100.000 radnika, neke i u našem susjedstvu

Foto: ICC

ISS A/S, međunarodna danska korporacija za poslove čišćenja, cateringa, sigurnosti i održavanja zgrada, planira otpustiti oko 100 tisuća radnika jer se povlači iz 13 država u kojima ostvaruje najmanji profit. Među njima su i radnici iz Hrvatskoj susjednih država. Kod nas pak i ne posluje.

Broj radnika koje namjerava napustiti čini ukupno petinu njezinih zaposlenika diljem svijeta, prenio je Bloomberg.

ISS se namjerava povući iz poslovanja s tržišta u razvoju, koja uključuju Aziju, Latinsku Ameriku, Bliski istok i istočnu Europu, odnosno Tajland, Filipine, Maleziju, Bruneje, Brazil, Čile, Izrael, Estoniju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku.

Istodobno, korporacija želi pojačati poslovanje s ključnim klijentima kao što su globalne banke prisutne na međunarodnom tržištu.

Pala cijena dionice unatoč boljim poslovnim prognozama

Cijena dionica je pala za 3,3 posto, odmah nakon što su u ponedjeljak investitori doznali za plan otpuštanja.

No analitičari tvrde da je nova strategija dobra vijest, što se tiče dugoročnih planova tvrtke.

"Tržišta (dionicama) su danas kratkovidna. Ono što radi ISS sada je ulaganje u dugoročnu stabilnost. To uključuje potrošnju na stvari kao što su roboti, kako bi se održala u utrci s najrazvijenijom tehnologijom u industriji", naveo je Mikkel Emil Jensen, analitičar Sydbanka.

Ni u vodstvu tvrtke nisu očekivali pad dionica

Glavni izvršni direktor ISS-a Jeff Gravenhorst također je za Bloomberg izrazio čuđenje padom cijene dionica nakon objave o napuštanju 13 država, čime će se ukupan broj zaposlenika tvrtke smanjiti na oko 390 tisuća.

"Činjenica da se planira napustiti gotovo 50 posto tržišta (ICC-ja) koja ostvaruju samo 12 posto prometa i 8 posto profita govori o tome da se rješava grupe kupaca s ograničenim potencijalom rasta", naveo je Gravenhorst.

Dioničari će dobiti najmanje četvrtinu od 2,5 milijardi danskih kruna (oko 383 milijuna dolara) neto prihoda, izjavio je za Bloomberg Gravenhorst.

U priopćenju tvrtke je izraženo povećano očekivanje rasta u srednjoročnom razdoblju, od 4 do 6 posto na godišnjoj razini. U 2018. godini očekivanje rasta iznosilo je od 1,5 do 3,5 posto.
 

Pročitajte više