Bivša seksualna robinja ISIS-a i liječnik iz Konga primili Nobela za mir

Foto: Hina/EPA

JEZIDSKA aktivistica Nadia Murad iz Iraka i kongoanski liječnik Denis Mukwege su popraćeni velikim ovacijama primili Nobelovu nagradu za mir za ovu godinu tijekom ceremonije u Oslu, prenosi agencija dpa. 

Norveški odbor za dodjelu Nobela istaknuo je njihovu borbu protiv seksualnog nasilja "kao oružja rata i u oružanim sukobima". 

"Ujedinjuje ih borba za pravdom, usprkos različitim pozadinama", istaknula je Berit Reiss-Andersen, čelnica Odbora, piše dpa. 

"Usprkos tome, oni su povezani, kao i sa svim osobama koje su žrtve zlostavljanja", kazala je Reiss-Andersen na ceremoniji u gradskoj vijećnici Osla. 

Nadia Murad: Preživjela ropstvo i silovanje od strane džihadista ISIS-a

>> Ispovijest seksualne robinje ISIS-a: "Tukao me kad bih zatvorila oči dok me silovao"

Murad je jezidska aktivistkinja koja je preživjela seksualno ropstvo Islamske države. 

Nadia je bila jedna od približno 7000 djevojčica i žena Jezida koje su otete iz svojih sela u sjevernom Iraku u 2014. godini. Teroristi su poharali grad Sinjar, gdje su muškarcima naredili da se preobrate ili umru, a žene oteli kako bi ih prodali u seksualno ropstvo.

Nadijina obitelj ubijena je u masakru, a ona je prisilom odvedena u Mosul. U svojim memoarima s naslovom ''Posljednja djevojka: Moja priča o zatočeništvu i moja borba protiv Islamske države'' opisala je kako je seksualno nasilje počelo istog trenutka kada je stavljena u autobus za Mosul.

Denis Mukwege liječi žrtve silovanja u Kongu

Mukwege, liječnik koji pomaže žrtvama silovanja u istočnom gradu Bukavuu, danas je upozorio kako bi izbori u Demokratskoj Republici Kongo ovaj mjesec mogli dovesti do sukoba ako neće biti slobodni, pravedni i proći u miru, a pokazatelji pokazuju da neće, piše Reuters. 

Izbori 23. prosinca bit će prvi demokratski prijenos moći i njima će završiti vladavina predsjednika Josepha Kabile koja traje od 2001., kad mu je ubijen otac. 

"Ono što sam vidio dok sam napuštao svoju državu me nije uvjerilo", kazao je Mukwege za Reuters, nekoliko sati prije primitka nagrade. 

"Ima nedovoljno priprema za izbore i puno pripremanja vojske. Veoma sam zabrinut da ti izbori neće biti slobodni, pravedni, vjerodostojni i mirni i da u slučaju velikih prevara pobornici kandidata gubitnika neće prihvatiti rezultate."

Mukwege je kazao kako se vlasti teško nose s rokovima uoči glasanja, a da se u istočnim graničnim područjima s Ruandom, Ugandom i Burundijem pojačava nasilje, piše Reuters. 

"Ti elementi mi sugeriraju da se priprema opresija, u najboljem slučaju, a to bi mogao biti i rat protiv svog naroda", zaključio je novi nobelovac. 

Kabila je trebao odstupiti 2016., na kraju Ustavom predviđenog kraja mandata. No izbori za njegovu zamjenu više puta su odgađani, a u prosvjedima protiv tih odluka ubijeni su deseci ljudi. 

Pročitajte više