BBC u Srbiji snimio kako migranti ilegalno prelaze granicu

Screenshot: BBC

U STUDENOM je zabilježen porast broja migranata koji su pokušavali prijeći engleski kanal u malim gumenjacima na napuhavanje. Mnogi su rekli da su iz Irana i da su došli rutom preko Srbije, javlja BBC.

Novinarka BBC-ja Rana Rahimpour otišla je u Beograd kako bi razgovarala s izbjeglicama i doznala zašto baš sada toliko njih bježi iz Irana i na koje sve načine pokušavaju stići do svojih odredišta.

Videoreportaža započinje ispod kamiona koji putuje velikom brzinom. Tamo se sakrio Pedram koji je tim putem želio ilegalno prijeći granicu i dospjeti u Europsku uniju.

Igranje igre

Iranski migranti takve pokušaje nazivaju ''igranjem igre'' (playing the game).

No šest tjedana kasnije, Pedram je bio mrtav. Smrznuo se u šumi u Srbiji nakon niza bezuspješnih pokušaja prelaska granice.

On je jedan od tisuća Iranaca koji žele doći u EU.

Ali je iranski politički aktivist koji se trenutno nalazi u Srbiji. Novinarka BBC-ja pratila je kako Ali pokušava organizirati ilegalan prelazak granice i kako razgovara s krijumčarom migranata. Svi koji sudjeluju spremni su riskirati svoj život.

No zašto kroz Srbiju i zašto sada?

Prošle godine Srbija je dozvolila državljanima Irana da bez vize uđu u tu zemlju. Početna ideja je bila da se time poboljša turizam, no taj plan je ubrzo propao nakon što je skoro 10.000 ljudi produljilo godišnji odmor i ostalo u Srbiji. Većini njih glavna namjera je bila ulazak u Europsku uniju.

Sumayeh i njezina obitelj nalaze se u izbjegličkom kampu u Beogradu. Namjeravaju ilegalno stići do Velike Britanije koliko god to bilo opasno.

''Svaki put kada igram igru, mislim kako ću uskoro ili biti slobodna ili ću umrijeti. Bolje da umrem nego da ostanem u ovom kavezu'', rekla je Sumayeh.

Pročitajte više