Umro je Milan Sijerković

Screenshot: Nova TV

UMRO je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. 

Sijerković je umro u Zagrebu u 83. godini života. O odlasku Milana Sijerkovića obavijestilo je Hrvatsko meteorološko društvo. 

"Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto". Ovim su se riječima od čuvenog meteorologa oprostili njegovi kolege iz Hrvatskog meteorološkog društva. 

Kako su izvijestili s Nove TV gdje je radio posljednjih godina, Sijerković je preminuo uslijed bolesti.

Milan Sijerković bio je jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica, a kao meteorolog je na televiziji počeo raditi prije 50 godina. 

Svojim prepoznatljivim stilom postao omiljen među TV gledateljima

Sijerković je rođen 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću.

Diplomirao je i magistrirao geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a uz to je bio jedno od zaštitnih lica vremenske prognoze HTV-a. Nakon toga je postao zaštitno lice prognoze Nove TV.

Bio je prepoznatljiv po pučkim izrekama i poslovicama koje je uvodio u svoje prognoze, a svojim prepoznatljivim stilom postao je omiljen među gledateljima. 

Dobio nagradu za popularizaciju znanosti

Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Priroda.

Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga o različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.

Objavio je tri dječje slikovnice (Čudesan svijet oblaka, Mala meteorološka početnica i Čarolije snježne pahulje) te osam stručno-popularnih knjiga (Hrvatski vremenari, Pučko vremenoslovlje, Bura goropadnica, Vrijeme i klima gora i planina, Koprivnica-uzbudljiva vremenska pozornica. Klima
s okusom vina, Senj - sunce grije, bura vije, Istarska meteorološka škrinjica).

Za svoj doprinos popularizaciji znanosti dobio je godine 1991. državnu Godišnju nagradu Fran Tućan za popularizaciju znanosti u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više