Velik potez Modrića i glavnih igrača u podjeli novca s SP-a

Foto: Epa

HRVATSKI nogometni savez je od FIFA-e dobio 28 milijuna dolara zbog uspjeha na Svjetskom prvenstvu. 18 milijuna dolara pripalo je Savezu, dok će ostatak novca igrači podijeliti među sobom i to ravnomjerno, bez obzira na minutažu.

Hrvatska je samo za plasman u Rusiju dobila 8 milijuna dolara te još 1,5 milijuna za troškove putovanja i boravka, koji su namijenjeni isključivo HNS-u. Probojem do finala inkasirano je dodatnih 20 milijuna dolara, a ukupna se nagrada tako popela na 28 milijuna dolara. Dogovorom Davora Šukera i reprezentativaca od zarade iz kvalifikacija 60 posto ide HNS-u, a 40 posto reprezentaciji, dok se utržak u Rusiji lomi na 50:50. Tako je ukupna svota premija za igrače i stožer 13,2 milijuna dolara, što je 11,6 milijuna eura. Igračima ide 80 posto, a stožeru 20 posto.

Tako će Modrić i Livaković, koji nije zaigrao ni sekunde u Rusiji,  dobiti jednaki iznos, po 454.545 dolara bruto. Kad se dodaju i premije za kvalifikacije, sam plasman na Mundijal, glavni igrači, koji su najviše igrali, imaju oko 570 tisuća dolara, što je 500.000 eura, donose Sportske novosti. Na to moraju platiti porez od oko 40 posto. FIFA je novac uplatila HNS-u, dio koji ostaje Savezu ne oporezuje se, no igrači će u državnu blagajnu ubaciti poprilično pristojnu svotu, najveće zvijezde po 200.000 eura, možda i više, a njima će ostati oko 300.000 eura. Od toga su se odrekli komada torte te njome časte fizioterapeute, liječnike i ekonome za golem posao napravljen na pripremama i tijekom turnira.

Nikola Kalinić neće sudjelovati u zaradi od ruskog srebra. Podsjetimo, Kalinić je nakon prve utakmice s Nigerijom izbačen iz reprezentacije jer je odbio ući u igru. Igrači su odlučili da mu ipak daju srebrnu medalju, no Kalinić je to odbio. Ipak, Nikola Kalinić, kao i svi koji su igrali u kvalifikacijama, ima pravo na nagradu za plasman, kojem je itekako pridonio.

Sportske pišu kako su ovo i dalje samo neslužbene informacije pristigle od dva izvora u HNS-u. U ponedjeljak je sjednica Izvršnog odbora HNS-a i tada bi sve oko raspodjele trebalo biti konačno.

HNS-u tako samo od prihoda koji je donijela reprezentacija ostaje 14,8 milijuna dolara, što je 13 milijuna eura, i na to ne treba platiti porez. No, igrači će na svoje premije platiti porez, što znači da će državni proračun biti bogatiji za oko 4,7 milijuna eura.

Pročitajte više