RIVER - BOCA 3:1 River u ludnici nakon produžetaka postao prvak Južne Amerike

Foto: Guliver Image/ Getty Images

RIVER je novi prvak Južne Amerike! U povijesnom uzvratu finala Copa Libertadoresa River je srušio Bocu 3:1 nakon produžetaka u Madridu i ostvario najveću pobjedu u svojoj povijesti.

Heroj pobjede je Juan Quintero, koji je zabio golčinu od prečke u 109. minuti za 2:1 dok je Boca bila s igračem manje, a potom i sa zvukom sirene asistirao Martinezu za konačnih 3:1 i nevjerojatnu pobjedu na stadionu Santiago Bernabeu! 

Time je River osvojio četvrti naslov južnoameričkog prvaka, dok je Boca ostala na šest naslova. Ipak, ovo je više od bilo kojeg trofeja i bilo kakve pobjede. Ovo je za povijest koja pamti samo pobjednike, a to je River. 

A sve je krenulo drukčije. U 44. minuti Dario Benedetto je nakon lopte Nandeza prošao jednog igrača Rivera pa drugog "poslao po burek", a onda je izašao u zicer i hladnokrvno matirao Armanija za veliko vodstvo u Madridu. Navijači Boce bili su u transu.

Bilo je to idealno vrijeme za vodstvo i činilo se da se River neće oporaviti. No prevario se svatko tko je tako nešto pomislio. Već u 68. minuti bilo je 1:1. Bila je to sjajna akcija Rivera nakon koje je Fernandez prošao po desnoj strani i poslao povratnu loptu za Lucasa Pratta, koji je iz prve opalio i pogodio za izjednačenje 1:1 u domu Reala, gdje su sada navijači Rivera doživjeli svojih pet minuta. 

Do kraja regularnog dijela nije bilo većih prilika, a onda je u produžecima uslijedila drama. Već u 92. minuti Wilmar Barrios je dobio drugi žuti karton zbog oštrog starta nad Palaciosom na sredini terena pa je Boca ostala s igračem manje. To je bio signal za River da krene naprijed i dotuče protivnika. Dobro se Boca branila prvih 15 minuta, no pokleknula je u 109. minuti.

Juan Quintero opalio je s ruba šesnaesterca i od prečke pogodio za povijesnih 2:1 i velikih preokret. Kolumbijac, koji je u igru ušao u 58. minuti, bio je na korak do titule heroja Superclasica, ali još nije bilo gotovo. Ponosna Boca je krenula naprijed s desetoricom, pritisnula rivala, a Leonardo Jara je u 118. minuti pogodio lijevu stativu. 

Uslijedio je novi u seriji kornera za Bocu, vratar Andrada krenuo je naprijed, a River je dočekao priliku, obranio se i u 122. minuti postavio konačnih 3:1. Quintero se petom oslobodio čuvara  i asistirao za Martineza, a on je poslao loptu u prazan gol za početak velike fešte s jedne i najveće noćne more s druge strane.

Tako je River prvi put u povijesti osvojio naslov kontinentalnog prvaka protiv svog najvećeg rivala. To je nešto što se nikad neće zaboraviti. 

Pročitajte više