Stiže nova jaka promjena, ledeni val i snijeg. Vakula otkriva što nas sve čeka

Foto: MetDesk, HRT

NAKON kišovite, na Jadranu i vjetrovite subote, tijekom koje je ponegdje palo više od 40 litara kiše po četvornome metru, a u gorju je bilo i snijega, nedjelja je bila znatno mirnija. 

Od ponedjeljka do srijede prevladavat će uglavnom suho i barem djelomice sunčano, a u četvrtak stiže nova promjena vremena. Kako piše Zoran Vakula za HRT, stiže naoblačenje s kišom, mjestimice i snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača - i to ne samo u gorju. Bit će i osjetno hladnije.

Sutra će biti sunčano uz promjenljivu naoblaku. Još je moguće vrlo malo kiše, uglavnom u unutrašnjosti, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Puhat će umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena, poslijepodne i jaka bura, prema otvorenome sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 9 °C. Najviša dnevna od 5 do 10 u unutrašnjosti te između 10 i 14 °C na obali i otocima.

Novi tjedan - promjenljivo i hladnije. Bit će i snijega

U utorak i srijedu u unutrašnjosti djelomice sunčano, a ponajprije u utorak na istoku moguće su još slabe oborine na granici kiše i snijega koje se ujutro mogu smrzavati na hladnom tlu. U četvrtak porast naoblake, u Lici i unutrašnjosti Dalmacije i snijeg, a zatim se vjerojatnost snijega znatno povećava i u ostalim krajevima, pri čemu se ne smije isključiti mogućnost i većih količina. 

Jutra će biti hladnija, uz mraz i mjestimičnu maglu. I dnevna temperatura u padu, osobito prema kraju tjedna, uz sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu do srijede uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz slabljenje bure koja će u srijedu u Dalmaciji okrenuti na istočnjak i jugo. U četvrtak jače naoblačenje s kišom osobito u Dalmaciji, a bura i istočnjak će jačati pa snježne pahulje mogu donositi i na obalu. Od petka je velika vjerojatnost oborina duž cijele obale, ponegdje i obilnije. Temperatura zraka u postupnom padu, pa će hladno biti i na Jadranu.

Stiže ledeni val

"Početkom idućeg tjedna očekuje se jačanje anticiklone nad britanskim otočjem i kasnije na sjeveru Europe što će blokirati ciklone koje prolaze tim područjem te usmjeriti hladan zrak sa sjevera prema našim krajevima. Stoga će početak idućeg tjedna biti u znaku hladnijeg vremena s temperaturama zraka oko ili ispod prosječnih vrijednosti za doba godine.

Uz povremene oborine, snijeg je moguć i u nižim predjelima", piše portal Neverin.

I servis Severe Weather Europe najavljuje prodor hladnog zraka u naša područja. Kako pišu, najhladnije će biti u četvrtak, dok bi se već u petak hladni val trebao početi premještati prema jugu.

Pročitajte više