Piše: M.P.Š., M.L. | 07.12.2018. 11:51

Reakcije na fijasko s avionima: "Ovo je ogromna afera, Krstičević mora otići"

SJEDINJENE Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal Axios pozivajući se na izraelske dužnosnike. 

Podsjetimo, riječ je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tijekom godina napravili brojne promjene. Za prodaju Izraelcima treba dopuštenje SAD-a, ali je Trumpova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala.

Iako se još uvijek čeka reakcija iz MORH-a, danas su se javili iz američke ambasade.

"Aktivno s Izraelom i Hrvatskom radimo na donošenju prihvatljivog rješenja koje će ispuniti potrebe Hrvatske u potrebnom vremenskom roku", kazali su za N1.

>> Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za Index je danas rekao da ne može komentirati zaustavljanje prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj. "Čuo sam nešto o tome, no ipak ćete to morati pitati ljude u vladi", rekao je Bačić te prokomentirao Zakon o udomiteljstvu za koji očekuje da bude izglasan.

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, za Index je prokomentirao Zakon o udomiteljstvu za koji je rekao da će glasati za njega samo u slučaju da prođe HNS-ov amandman na Zakon. 

Prokomentirao je i propalu prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj. "Ovo je tipični način kako HDZ sklapa poslove. Bilo je jasno otpočetka da se radi o pogodovanju jednoj strani. I to se sad vidi iz realizacije natječaja prema informacijama koje imamo. Očito je da od tog posla neće biti ništa. Cijeli postupak je služio da se PR-ovski samo pokaže da vlada nešto radi i rješava probleme", rekao je Mrsić za Index.

"Vrlo je važno napomenuti da je NATO osporio i isporuke drugih aviona. Ako od toga neće biti ništa, a neće, tražimo od ministra Krstičevića da podnese ostavku. Hrvatska danas nema pravu obranu", kazao je Bunjac iz Živog zida.

Tomislav Panenić iz Mosta za Index je prokomentirao stopiranje SAD-a da nam Izrael proda avione. 

"Vjerojatno su nezadovoljni načinom kako je realizirano. Ovo je i pitanje odnosa SAD i Izraela. Ti avioni će biti prodani nekome. Ključno pitanje je zašto SAD ima određeni stav da Hrvatska tu tehnologiju koja je naknadno ugrađena ne bi trebala imati. Proizlazi taj stav da je naglasak na tehnologiji koju je Izrael dodatno ugradio na avione, a da je mi očito ne bismo trebali imati", kazao je.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da će, ako zbog američke blokade propadne kupnja izraelskih borbenih zrakoplova F - 16, biti narušeni odnosi Hrvatske sa SAD-om, za što će odgovornost snositi Vlada i ministar obrane Damir Krstičević. 

"Ako se to dogodi, a ministar Krstičević je tvrdio da se avioni kupuju i zato što će to poboljšati odnose sa SAD-om i osnažiti našu ulogu u NATO-u, bit će to nezabilježeni skandal, nikad viđen u zadnjih 27 godina povijesti, a odgovornost će definitivno biti na Vladi i Krstičeviću", ustvrdio je Bernardić.

Uskoro više reakcija na Indexu

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE