Piše: | 06.12.2018. 15:55

Ukrajina traži brzu reakciju međunarodne zajednice na rusku agresiju

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin zatražio je danas "brz i snažan odgovor međunarodne zajednice na rusku agresiju protiv njegove zemlje" 25. studenoga u Kerčkom prolazu.

"Ovo je peti uzastopni ministarski sastanak tijekom kojeg na dnevnom redu OESS-a dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije. To je velika prijetnja za europsku sigurnost", rekao je Klimkin na sastanku OESS-a u Milanu.

"Ove godine, Rusija se nije povukla, nego je naprotiv proširila svoje agresivno djelovanje", dodao je Klimkin.

Prvi otvoreni vojni sukob između Moskve i Kijeva u četiri godine

Rusija je 25. studenoga zaplijenila tri ukrajinska ratna broda koji su pokušali prijeći iz Crnog u Azovsko more i privela 24 mornara.

To je bio prvi otvoreni vojni sukob između Moskve i Kijeva od ruske aneksije Krima 2014. i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između proruskih separatista i vladinih snaga.

Klimkin je naglasio da je na UN-u da "osigura brz i snažan međunarodni odgovor na taj čin agresije".

"Izjave nisu dovoljne, potrebna su djela jer postupci Rusije ugrožavaju stabilnost regije"

Klimkin je zatražio od Rusije da odmah oslobodi ukrajinske mornare i vrati ih Ukrajini, što je ponovila i šefica europske diplomacije Federica Mogherini. Ukrajina je u utorak objavila da je Rusija djelomično deblokirala pristup Azovskom moru, što je prvi znak popuštanja krize.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je ponašanje Ukrajine u pogledu korištenja ruskog jezika, što nije moguće u zemlji.

Upozorio je također na "krizu povjerenja u atlantsku Europu" izazvanu "nepromišljenim proširenjem NATO-a, raspoređivanjem američkih sustava proturaketne zaštite u Europi i nelegitimnim sankcijama uvedenim pod izmišljenim izgovorima".
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE