Netanyahu pozvao koalicijske partnere da ne ruše vladu

Foto: Hina/ EPA

SUOČEN s pozivima za raspisivanje prijevremenih izbora, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je bezuspješno razgovarao sa svojim koalicijskim partnerom nakon čega je pozvao koaliciju neka ne ruši vladu i ne zagovara prijevremene izbore ocijenivši da bi to u ovakvoj sigurnosnoj situaciji bilo "neodgovorno".

"U jednoj smo od najtežih sigurnosnih situacija i u takvo vrijeme ne ruši se vlada niti održavaju novi izbori", rekao je Netanyahu putem televizije obraćajući se naciji.

"Bilo bi neodgovorno sada ići na izbore (...) Državna sigurnost je iznad političkih razloga", izjavio je Netanyahu ciljajući neke od svojih koalicijskih partnera koji prijete izlaskom iz vlade. 

Izraelski premijer u nedjelju je održao odlučujući sastanak sa svojim ministrom financija  Moshéom Kahlonom, ali prema riječima Kahlonova glasnogovornika, "sastanak ministra financija i premijera završen je bez rezultata, no dvojica čelnika su dogovorila nove razgovore tijekom tjedna". 

Vlada na rubu

Netanyhuaova koalicija ima samo jednog zastupnika više u parlamentu od 120 mjesta pošto je ostavku podnio ministar obrane Avigdor Lieberman, čelnik nacionalističke stranke Israel Beitenou.

Nakon Liebermanove ostavke, Netanyahuu je za opstanak vlade nužna Kahlonova potpora jer je on čelnik stranke desnog centra Kulanu s 10 zastupnika.

Kahlon se izjasnio za "što skorije" parlamentarne izbore, prijevremene jer vladi istječe mandat krajem studenoga 2019. 

Drugi član vladajuće koalicije Naftali Bennett, koji je u vladi ministar obrazovanja i čelnik nacionalističke stranke Židovsko ognjište (8 zastupnika), zatražio je da preuzme dužnost ministra obrane, što je Netanyahu odbio. 

"Prvi put sam ja ministar obrane", rekao je u nedjelju Netanyahu i ustvrdio da će "donijeti sigurnost stanovnicima juga i cijele zemlje" te je poručio da je u svojoj dugoj karijeri donosio osjetljive odluke za sigurnost države Izrael i sada je najpodobniji čovjek za ministra obrane.

Bennett  i ministrica pravosuđa Ayelet Shaked, zamjenica predsjednika stranke Židovsko ognjište, u ponedjeljak se trebaju obratiti javnosti. 

Pročitajte više