Britanski konzervativci traže glasanje o povjerenju Theresi May

Foto: EPA

ZASTUPNICI britanske konzervativne stranke započeli su podnositi zahtjeve za glasanje o povjerenju britanskoj premijerki Theresi May, prenose danas britanski mediji.

Povjerenje premijerki bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48.

Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu. Prema BBC-ju, odboru još nije stiglo 48 pisama.  

Britanska premijerka Theresa May danas u parlamentu brani sporazum o Brexitu, odnosno o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a.

Ona je zastupnicima poručila da je u pregovorima s EU o razlazu "djelovala u nacionalnom interesu".

"Ne glasajte protiv sporazuma"

"Bilo bi u potpunosti neodgovorno odustati od backstopa", kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament, što bi trebalo biti 10. prosinca.

May je upozorila zastupnike da ne glasuju protiv sporazuma jer bi "to sve vratilo na početak".

May je danas pretrpjela težak udarac kada je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade jer nisu zadovoljni sporazumom koji je postigla.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.  

Pročitajte više