Merkel zadovoljna sporazumom o Brexitu

Foto: Hina/ EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo nacrtom sporazuma o razdruživanju između britanske vlade i Europske unije, ali i upozorila na opasnosti ne bude li i finaliziran.

"Vrlo sam zadovoljna što su nakon dugih pregovora koji nisu uvijek bili lagani uspjeli sastaviti prijedlog", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Potsdamu.

Naglasila je pritom da tekst trebaju prihvatiti britanski zastupnici, ali i zastupnici drugih država članica EU.

"Najgore bi bilo ako u konačnici ne bismo dobili nikakav sporazum", upozorila je kancelarka u vrijeme u koje njezina britanska kolegica Theresa May pokušava privoljeti podijeljene zastupnike britanskog parlamenta da prihvate nacrt sporazuma.

"Tu alternativu ne smijemo zaboraviti", rekla je Merkel.

Izrazila je nadu da je tekst "osnova" za postizanje konačnog sporazuma.

Vicekancelar Olaf Scholz, koji je ujedno i ministar financija u vladi, također je upozorio na moguć neuspjeh procesa razdruživanja između EU i Ujedinjene Kraljevine.

"Najgore" što se može dogoditi je Brexit bez sporazuma kako za građane tako i za gospodarske izglede", rekao je taj socijaldemokrat na istoj konferenciji za novinare.

Nacrt sporazuma što su ga mukotrpnim pregovorima postigli europski i britanski pregovarači primljen je s olakšanjem u poslovnim krugovima obiju strana, izaziva kritike i pobunu unutar stranke koju vodi premijerka May i četiri ministra u njezinoj vladi u četvrtak su najavila ostavke zbog po njihovu mišljenju lošeg sporazuma.

Pročitajte više