Za razliku od Kolinde, Slovenci nemaju problem s Marakeškim sporazumom

Foto: EPA

SLOVENIJA će, unatoč rezervama koje je prije tjedan dana javno izrazila u vezi s globalnim dogovorom UN-a o regularnim migracijama, sudjelovati na konferenciji u Marakešu u prosincu, potvrdio je nakon redovite sjednice vlade u četvrtak ministar vanjskih poslova Miro Cerar. Za razliku od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vlasti u Sloveniji očito ne vide neki naročiti problem u Marakeškom sporazumu.

"Slovenija će u Marakešu sudjelovati prilikom prihvaćanja dogovora UN-a o migracijama", kazao je nakon sjednice vlade Cerar, dodavši da je predviđena tzv. marakeška deklaracija politički dokument koji od država koji se deklaraciji pridruže ne zahtijeva promjene nacionalnog zakonodavstva, a dopušta da svaka država i dalje očuva "punu suverenost" kad je riječ o njenoj imigracijskoj politici.

Cerar odbacio kritike oporbe

Odbacujući kritike oporbe kako se predviđenom deklaracijom iz Marakeša ukida razlikovanje između zakonitih i nezakonitih migracija te briše razlika između izbjeglica i ekonomskih migranata, Cerar je rekao da je globalni dogovor UN-a o regularnim migracijama pozitivan korak.

Između ostaloga, on nam omogućuje da zajedno s drugima sprječavamo ilegalne migracije kojima smo svjedočili 2015. u vrijeme velike migracijske krize, dodao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Prema Cerarovim riječima, globalni dogovor ne stvara ni novu kategoriju migranata, kako to tvrdi desna oporba u Sloveniji, niti uspostavlja migracije kao pitanje ljudskih prava, a pritom jasno dijeli legalne migracije od ilegalnih.

Budući da oporba, koja se protivi odlasku slovenskih predstavnika na konferenciju u Marakešu, želi da se zemlja povuče iz dogovora i tvrdi da o njemu "javnost nije bila obaviještena", Cerar je kazao da poziva javnost da ne nasjeda na zastrašivanje migrantima koje desna politika potiče iz unutarnjopolitičkih razloga i da su njeni argumenti bez realne i istinite osnove.

Sporazum će u Marakešu biti potvrđen aklamacijom, bez potpisivanja

Globalni dogovor o sigurnim, reguliranim i zakonitim migracijama, što je službeni naziv dokumenta koji je donesen na razini UN-a u srpnju, a trebao bi biti potvrđen u Marakešu, definira 23 cilja u procesu sigurnijeg i uređenijeg protoka ljudi.

U Marakešu bi trebao biti potvrđen aklamacijom i država koje mu pristupaju, a neće ga potpisati.

Slovenska vlada prošlog tjedna je najavila da će o dokumentu još jednom raspravljati zbog "promijenjenih" okolnosti, pri čemu se pozivala na činjenicu da se je s dokumentom složila prijašnja, a ne sadašnja vlada, te da je više zemalja iz srednje i istočne Europe, među njima i Austrija kao predsjedateljica EU-om, u međuvremenu iz dogovora istupilo ili najavilo jake rezerve na njegovo provođenje.

Na zahtjev slovenske oporbe, koju čine tri stranke desnice, idućeg utorka će o dokumentu raspravljati i parlament. Vlada, međutim, nije danas prihvatila prijedlog ministrice i bivše premijerke Alenke Bratušek da, umjesto danas, odluku u vezi s Marakeškom deklaracijom vlada donese sljedećeg tjedna, nakon što parlament o tome bude održao raspravu, kako se ne bi dalo povoda desnici da to pitanje koristi u političkoj kampanji protiv vlade.

Pročitajte više