Roboti konobari rade u Nepalu, pogledajte kako izgledaju

Screenshot: YouTube/Paaila Technology

ČAK i siromašna zemlja kao što je Nepal može se pohvaliti tehnološkim razvojem nakon što je u njezinu glavnom gradu Katmanduu lokalni startup Paaila Technology razvio robote za uslužne djelatnosti, prenijela je francuska agencija AFP.

Roboti su već ranije instalirani i u lokalnu banku, a od sada poslužuju goste kao konobari u restoranu Naulo, služeći se i nepalskim i engleskim jezikom u komunikaciji s gostima.

Robot nazvan Ginger visok je 1,5 metara, uzima narudžbe, prenosi ih u kuhinju i potom preuzima jelo i poslužuje ga gostima.

Također se i pokušava našaliti s gostima, kao i Appleova osobna asistentica Siri ili Amazonova Alexa.

I dalje traje usavršavanje

U restoranu Naulo trenutno rade tri Ginger robota.

"Ovo je naš testni poligon. Poboljšavamo ih prema zahtjevima gostiju", izjavio je za AFP glavni izvršni direktor tvrtke Binay Raut, pojašnjavajući kako za sada robotima još uvijek pomažu ljudi, ali cilj njihove nadogradnje je potpuna automatizacija restorana i samostalni rad robota u njemu.

Gosti su oduševljeni, posebice djeca koja ne propuštaju priliku za zajedničko fotografiranje, prenio je AFP.

Uspjeh tvrtke Paaila Technology nije išao klasičnim putem tehnološkog sektora jer on do sada nije ni postojao u Nepalu. U malom trosobnom uredu tim nepalskih inženjera radio je na prototipu robota kojeg su ofarbali u lokalnoj automehaničarskoj radionici.

Za sada, tri osnovna modela

Tvrtka sada već ima 25 inženjera koji razvijaju proizvodnju i robote za pomoć u poslovanju. Uz Ginger, prethodno je razvijen robot nazvan Pari, "humanoid za svakodnevnu interakciju" koji je postavljen u lokalnoj banci.

Treći tip robota nazvan je Ferry i namijenjen je turizmu, odnosno hotelima jer može odnijeti prtljagu gostiju u sobu te im biti neprestano na raspolaganju za uslugu, primjerice za dostavu hrane, pića i svih uobičajenih hotelskih potrepština.

Trenutno su roboti u fazi patentiranja zbog namjere tvrtke da izađe na globalno tržište.

Prema nedavnoj prognozi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), do 2025. godine više od polovice dosadašnjih poslova obavljat će roboti. Na taj trend računaju i tvorci Gingera.

 

Pročitajte više