Stiže prava zima. Pitali smo meteorologa hoće li uskoro biti snijega

Foto: wxcharts.com

STIŽE prava zima.

Tu informaciju potvrđuju gotovo svi prognostički modeli za idućih nekoliko dana. Slijede hladniji dani, na Jadranu i puno vjetrovitiji, a očekuju se i olujni udari bure.

Ako već niste, za kraj tjedna pripremite topliju odjeću, poručuju meteorolozi HRT-a.

Sljedeći će dani u unutrašnjosti biti sve svježiji, ali će se i dalje zadržati većinom suho te barem djelomice sunčano, uz mjestimičnu maglu, a u dane vikenda i jutarnji mraz. Bit će i vjetrovito, osobito prema kraju tjedna, pa će se uz umjeren sjeveroistočnjak činiti još hladnije.

Na Jadranu će osjet svježine pojačavati umjerena i jaka, na udare olujna bura zbog koje će biti i problema u prometu između sjevera i juga Hrvatske. Prevladavat će sunčano, no bit će postupno sve svježije.

Prognostički modeli najavljuju snijeg u nizinama

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, prava radikalna promjena vremena očekuje nas početkom idućeg tjedna. U nizinama bi se temperature već u noći s ponedjeljka na utorak mogle spustiti ispod ništice, a na području Zagreba moguća je i susnježica i snijeg.

Slično predviđa i norveški meteorološki institut Yr.no, koji navodi da će u glavnom gradu u utorak padati snijeg. Snijeg je prema njihovim modelima moguć i u Slavoniji, ali i u ostalim dijelovima kopna.

Budući da se radi o prognostičkim modelima, odlučili smo se obratiti dežurnom meteorologu DHMZ-a za više informacija o tome čeka li nas zaista idući tjedan snijeg.

Hoće li stvarno biti snijega u nizinama?

Dežurna prognostičarka DHMZ-a za Index je potvrdila kako modeli Europskog centra ukazuju na dolazak zahlađenja tijekom vikenda, ali oborine su upitne. "Hladnoća sigurno dolazi, ali oborine su upitne. Modeli se razlikuju pa ne možemo sa sigurnošću govoriti o tome hoće li biti snijega tijekom vikenda ili neće", kazala je.

"Imamo više modela koji pokazuju mogućnost oborine u nizinama u nedjelju. Najveća je vjerojatnost za oborine u obliku snijega tijekom petka, subote i nedjelje u Gorskom kotaru i Lici, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će oborina uistinu i biti. Za sada su šanse 50-50", objašnjava meteorologinja za Index.

Dodaje kako jedan njemački model čak prikazuje mogućnost susnježice i snijega u nedjelju u cijeloj unutrašnjosti - posebice na vrhovima, ali i u slavonskim nizinama.

Idući tjedan snijeg u Zagrebu?

Još uvijek je prerano govoriti i o tome hoće li stvarno u utorak biti snijega i u hrvatskoj metropoli. "Neki prognostički modeli pokazuju da bi već u ponedjeljak navečer moglo biti oborina na granici sa Slovenijom i na istoku zemlje", kaže meteorologija, ali još jednom napominje kako se ne može s velikom vjerojatnošću tvrditi da će oborina zaista biti.
 

Pročitajte više