Piše: | 09.11.2018. 07:43

Nisu ga uspjeli zabraniti. U Varšavi se očekuje ogroman desničarski marš

LOKALNI varšavski sud poništio je odluku gradonačelnice da zabrani marš krajnje desnice planiran za nedjelju kojim će se obilježiti stota godišnjica neovisnosti, nakon što su organizatori uložili žalbu.

> Pogledajte nacionalistički marš u Varšavi: "Mi hoćemo Boga"

"Mi smo pobijedili, Marš neovisnosti će se održati u Varšavi", rekli su u priopćenju organizatori, članovi skupina krajnjih desničara. 

"Dosta je agresivnog nacionalizma"

Gradonačelnica Hanna Gronkiewicz-Waltz je zabranila godišnji marš rekavši kako je Varšava "dovoljno pretrpjela od agresivnog nacionalizma".

Vladajuća Stranka prava i pravde (PiS), socijalno konzervativna skupina koja jača nacionalno, iskorištava mnoge od frustracija zapadnim liberalnim vrijednostima i protuestablišmentska stajališta koji potiču glasače krajnje desnice diljem Europe.

Međutim, predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki objavili su u srijedu kako će vlada održati marš na istoj trasi i u isto vrijeme kada i desničari.

"Ne prihvaćamo, ne dopuštamo okupljanja tih skupina u Poljskoj pod bilo kojim okolnostima", rekao je u četvrtak Morawiecki.

Očekuje se kako će deseci tisuća sudjelovati u maršu krajnje desnice iz Poljske, ali i cijele Europe, na skupu koji bi mogao biti najveći do sada marš na godišnjicu neovisnosti.

Prošlogodišnji skup privukao je 60.000 sudionika i skupine krajnje desnice diljem Europe. Mnogi su nosili transparente sa sloganima poput "Čista krv, jasan um" i "Europa će biti bijela ili nenaseljena".

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE