Ovo vam treba: Mate Janković podijelio 20 zlata vrijednih kulinarskih savjeta

Foto: Facebook

MATE JANKOVIĆ na svom je Facebooku podijelio 20 kulinarskih savjeta za koje smatra da bi ih baš svi trebali znati.

"Hej sretnici koji pratite stranicu ovu. Opet je došlo vaše vrijeme, ali ovaj put umjesto recepta dobijate savjete. Ne budi trupac koji radi pire štapnim mikserom, ne budi mentalna dijareja koja još ne zna da se basmati riža ne koristi za risotto. Budi vješt u kuhinji, budi Seinfeld, a ne Stipe u gostima. Tu je niz savjeta koji će ti koristiti u kuhinji ili za kurčenje na kavi il šanku. Ok, može i kavi na šanku. Tagiraj nekog kome treba poduka. Podijeli sa svima na profilu. Šering iz kering. Pusa", napisao je Mate pa zatim objavio listu od 20 zlata vrijednih savjeta.

"1. Prilikom guljenja đumbira najbolje je koristiti žlicu umjesto noža. Kora đumbira lakše se struže uz pomoć žlice te se manje baca.

2. Pri miješanju smjese za tempuru poželjno je ubaciti malo usitnjenog leda da ju se zadrži hladnom. Hladno tijesto prilikom friganja na temperaturi između 160 i 180 stupnjeva je hrskavije.

3. Ukoliko želite napraviti temljac kod kuće, najbolje ga je smrznuti u manjim količinama u vrećice za pakiranje jer se kraće odmrzavaju i lakše dodaju jelima.

4. Prije termičke obrade bilo kojeg mesa najbolje ga je pustiti da dođe to sobne temperature. To će smanjiti vrijeme pečenja i osigurati da se meso ravnomjerno ispeče.

5. Ako želite zdrave dresinge koji su na bazi majoneze najbolje je polovicu količine majoneze zamijeniti sa laganim jogurtom.

6. Prilikom kuhanja temeljca od povrća, najbolje je pustiti da se temeljac ohladi zajedno sa povrćem u njemu. To će intenzivirati okus te će temeljac zbog toga biti ukusniji.

7. Kada kuhate bistre juhe ili temljece, zeleni dijelovi povrća i začinsko bilje dodaju se na samome kraju. Naviše intenziteta imaju kada ih se kratko kuha. Efekt bi trebao biti isti kao kada dodate čaj vrućoj vodi.

8. Kada radite smjesu za sarme punjene paprike ili ostale kombinacije sa mljevenim mesom, najbolje je oblikovati mini pljeskavicu, ispeći je i probati. To je najbolja tenika da se vidi da li ej hrana dobro začinjena.

9. Nikada ne bacajte stari kruh. Umjesto mljevenja u mrvice može se iskoristiti na bezbroj načina. Od nadjeva za perad, jela poput gazpacha i razne salate i priloge.

10. Kada režete pancetu na ekstra tanke komadiće najbolje ju je prethodno staviti u duboko smrzavanje da malo otvrdne, to će olakšati rezanje.

11. Prije pečenja mesa u tavi, sa mesa bi trebalo dobro posušiti višak tekućine sa papirnatim ubrusom. Meso će se bolje i ljepše ispeći na vrućoj tavi.

12. Ne škrtarite na maslinovom ulju. Nekoliko kapi vrhunskog maslinovog ulja čini bitnu razliku na jelu.

13. Ne bacajte koru od parmezana nakon što iskoristite sir. Dodavanje kore u razne mesne i povrtne juhe daje finu suptilnu aromu.

14. Za začinjavanja salata i gotovih jela koristite cvjetnu sol. Daje izvrsnu teksturu gotovom jelu.

15. Uvijek, ali uvijek održavajte vaše noževe. U svakom trenutku moraju biti čisti i oštri.

16. Nakon pečenja "odmorite" meso, pustite da se sokovi smire nakon pečenja. Meso će biti sočnije i ukusnije.

17. Ne prekuhavajte povrće, povrće mora ostati hrskavo i jarkih boja.

18. Ne pecite veću količinu mesa u jednoj posudi, neće se lijepo karamelizirati već će se pariti. Rađe to učinite u nekoliko navrata.

19. Kada u tavi pečete meso, ili steak koji na rubovima ima masnoće, najbolje je početi peći te masne rubove. Masnoća se topi te ostatak termičkog procesa radite na masnoći životinje koju pečete. To daje ekstra ukus završnom proizvodu.

20. Ako sami meljete meso za svoje hamburgere, ekstra okus dobiti ćete ako prilikom mljevenja mesa sameljete i malo pancete."

Pročitajte više