Rusija kaže da je američka odluka o povlačenju iz njemačkog sporazuma opasna

Foto: Hina/EPA

KREMLJ je danas objavio da sporazum o razoružanju iz kojeg se Washington želi povući ima svoje slabe točke, no da je američki pristup o izlasku bez pružanja alternative opasan. 

Predsjednik Vladimir Putin će kasnije danas razgovarati o toj temi s Johnom Boltonom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Bolton je stigao u Moskvu dan nakon što je Rusija rekla da će biti primorana odgovoriti kako bi ostvarila vojnu ravnotežu s SAD-om ako Trump ispuni svoju prijetnju o izlasku iz sporazuma i razvijanju novih raketa. 

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. u Washingtonu tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov. 

Napuštanje tog sporazuma moglo bi započeti novu utrku u naoružanju, a danas 87-godišnji Gorbačov je upozorio da bi to moglo imati katastrofalne posljedice. 

Bolton: Sporazum je zastario

Bolton sporazum smatra zastarjelim jer se odnosi samo na SAD i Rusiju, a ne i na Kinu, Iran i Sjevernu Koreju kojima je dopušteno razvijati balističke i krstareće rakete srednjeg dometa. 

"Imamo ovu veoma neobičnu okolnost da SAD i Rusija imaju bilateralni dogovor koji se ne odnosi na druge države u svijetu", istaknuo je u ponedjeljak Bolton za radio Eho Moskva. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je kako od Boltona očekuje da Putinu objasni američki stav. 

"Svakako postoje slabe točke (sporazuma), no njegovo napuštanje bez planiranja nečeg novog je ono što ne odobravamo", rekao je glasnogovornik. 

I Njemačka zabrinuta zbog američkog povlačenja

"Prvo napustiti sporazum i potom govoriti o kratkotrajnim mogućnostima zaključivanja novog je opasan stav", smatra Peskov. 

Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dviju velesila, a mnoge od njih uskoro bi trebalo obnoviti.

Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja START 2010. prestaje vrijediti 2020., a SAD je Antibalistički program iz 1972. raskinuo još 2002., tvrdeći da mora razviti obranu protiv odmetnutih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Trumpova najava povlačenja iz INF-a zabrinula je njemačke zastupnike koji su svjesni da bi se time omogućilo Rusiji da u dosegu svojih raketa, smještenih u enklavi Kalinjingrada, ima cijelu Njemačku. 

Pročitajte više