Majci dječaka kojoj su rekli da ima išijas, a imala je tumore - treba pomoć

Privatan album/obitelj Ljutić

LJETOS smo pisali o Zagrepčanki Ani Mari Ljutić, 38-godišnjoj majci dvojice dječaka (3,5 i 1,5), koja ima tumor s metastazama po cijelom tijelu i bori se za život. Ana Mari se i dalje liječi, no sad uz sve još ima puno češće epileptične napadaje.

"Ana Mari je i dalje u procesu liječenja tumora, ali sad ima sve češće napade epilepsije pa smo bili na MR mozga. Treba pojačati terapiju, iako je ti antiepileptici dodatno uspore i bilo bi bolje bez njih, no nažalost mora jer bi inače imala napade svaki dan, zasad se još borimo. Ima snage, crpi ju sa svih strana. Ja trenutno radim na pola radnog vremena, na 4 sata, dok ne vidimo kako će to funkcionirati, puno je tu malih obaveza uz sve ove velike pa ovisimo o pomoći drugih ljudi", rekao nam je njen suprug Dino, koji skrbi o dvojici malih sinova i teško bolesnoj supruzi.

Jedva preživjela trudnoću

A za njenu su bolest otkrili tek pred kraj druge trudnoće kad je već bila znatno uznapredovala.

"Bila je trudna mjesec i pol kad su je počela boljeti leđa, išla je kod liječnice koja joj je propisala mirovanje u trudnoći, navodeći kako su bolovi u leđima u trudnoći normalni. Otišli smo na Rebro i tamo su joj rekli da je vjerojatno riječ o išijasu, da će joj to proći i da joj ne mogu napraviti magnet kako ne bi naštetili bebi. Otišli smo u KB Dubravu po drugo mišljenje i tamo su nam potvrdili isto. Tako je ona nastavila trpjeti teške bolove da bi u 7. mjesecu trudnoće oni postali neizdrživi, počela se rušiti pa smo otišli u Petrovu jer se brinula za bebu", ispričao nam je Dino Ljutić.

Trudnoj Zagrepčanki rekli da ima išijas, a imala je tumore po cijelom tijelu

Kaže kako su liječnici povišen kalcij u krvi pripisali stvaranju mlijeka, iako je u stvari to bila posljedica raspadanja kostiju. Onda je došao dan kad je posljednji put svoju suprugu vidio prisebnu - 16. veljače 2017. godine.

"Došli smo u Petrovu, pregledali su bebu i rekli da je dobro. Poslali su nas na Rebro jer su sumnjali u malignu bolest. Na Rebru su joj i postavili dijagnozu, rak dojke s metastazama na kralježnici, jetri i limfi te edem na mozgu, a uz sve to dobila je i epileptične napadaje. Isti dan su je i porodili, i to na Rebru. Kirurg me prije operacije upozorio da će pokušati spasiti dijete, a za suprugu je rekao da ne može garantirati i da se pripremim na najgore", ispričao nam je Dino Ljutić najteži mogući trenutak u životu.

Dijete, njegov drugi sin, rođen je s 2,7 kg te se uspješno izborio za svoj život iako je rođen kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu prvog stupnja, da bi još potom na intenzivnoj dobio bubrežnu infekciju koja je za bebu u tom stanju životno ugrožavajuća.

"Ana Mari je ostala u bolnici još mjesec dana. Bila je doslovno poput biljke u vegetativnom stanju, a liječnici su odmah započeli onkološko liječenje koje je još u tijeku. Kad su je otpustili iz bolnice, nije mogla ništa, imala je pelenu, nije mogla govoriti, pisati ni čitati. Ni danas još uvijek to ne može, uči govoriti, no još uvijek ne može voditi razgovor kao prije svega. Liječnici ne znaju zašto, taj edem na mozgu ne bi trebao uzrokovati ovakvo stanje, no mozak je enigma. Mogu zahvaliti onkolozima na Rebru koji su se zaista zauzeli za nju, da se pokrene liječenje jer je bila u teškom stanju", rekao nam je Dino.

Svako jutro pije 9 tableta, navečer 7

I dalje ne može ništa samostalno obavljati s dječacima koji su još mali.

"Teško je, djeca su mala, ne razumiju zašto je mami loše, ona teško ostvaruje komunikaciju. Sad su joj odobrili invalidsku mirovinu koja je mala, a ja sam išao na komisiju da dogovorim da radim pola radnog vremena kako bih se mogao brinuti o obitelji. Raditi moram jer liječenje i sve skupa puno košta. Dosta toga ide preko HZZO-a, međutim lijekove za epilepsiju moramo plaćati, tu su i ostali troškovi života, pa joj pripremam hranu i sve kako bi joj se podigao imunitet. Ona svako jutro popije 9 tableta, a navečer 7, iziritirani su joj i želudac i jetra. Ja sam kuhar pa joj pripremam što zdravije obroke kako bi lakše podnijela sve te tretmane i tablete", rekao nam je Dino.

Roditelji im pomažu, no i oni su, kaže, u godinama i sve im je teže. Nakon što mu je istekao porodiljni dopust, ostali su samo na invalidskoj mirovini supruge koja nije velika pa se Dino mora vratiti na posao. No samo na pola radnog vremena jer se nitko ne može brinuti o supruzi i sinovima cijeli dan.

"Žao mi je što se toliko zakasnilo s dijagnozom, da su joj na vrijeme postavili dijagnozu, možda do ovoga ne bi došlo. Liječnici su nam kasnije rekli da se magnet mogao napraviti već od 3. mjeseca trudnoće, a čekalo se mjesecima. Metastaze na jetri su se smanjile, s kralježnice ne baš jer su joj sve kosti prožete. Uslijed bolesti stvorio joj se i visok tlak koji je, kako su mi rekli, doveo do edema na mozgu. Liječnici kažu da bi se trebala vratiti u normalu, da je opet ona stara, prisebna, no taj dan još nije došao", rekao nam je Dino koji je sa suprugom već 13 godina, a od toga su 4 u braku i pruža joj svu moguću ljubav i pažnju, ali potrebna im je i pomoć drugih ljudi.

Svi koji žele pomoći Dini Ljutiću i njegovoj obitelji mogu to uplatom na broj žiro-računa: IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić. SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X.

 

Pročitajte više