Saudijski princ i kralj primili sina ubijenog novinara

Foto: Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova

SAUDIJSKI kralj Salman i princ prijestolonasljednik Muhammad bin Salman primili su danas najstarijeg sina ubijenog novinara i disidenta Jamala Khashoggija u svojoj palači u Rijadu i izrazili mu sućut.

>> Sky News: Nađeni dijelovi tijela ubijenog novinara, lice mu je unakaženo

>> Priča o ubijenom novinaru sve je strašnija. Svaki dan cure jezivi detalji

Sin ubijenog novinara Washington Posta, Salah bin Jamal Khashoggi primljen je u palači Al Yamam zajedno sa svojim rođakom Sahlom bin Ahmad Khashoggijem. Uz kralja i princa, susretu je bio nazočan i saudijski ministar obrane, javlja Saudijska novinska agencija (SPA).

 

 

Kralj i princ "izrazili su svoju iskrenu sućut obitelji Jamala Khashoggija - neka mu se Bog smiluje", navodi SPA i dodaje kako su Sahl i Salah Khashoggi zauzvrat princu i kralju izrazili svoju "iskrenu zahvalnost".

Princa se sumnjiči da je znao za ubojstvo ili ga čak naredio

Podsjetimo, turske vlasti tvrde da iza ubojstva stoji upravo saudijski režim na čelu s kraljem, odnosno princem prijestolonasljednikom. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je u obraćanju parlamentu u Ankari ubojstvo, koje su u konzulatu u Istanbulu izveli saudijski agenti, opisao kao unaprijed planirano, što izravno proturječi saudijskom objašnjenju da je Khashoggi zadavljen "nesretnim slučajem". 

Palestinsko-izraelska novinarka i fotografkinja i politička analitičarka Rula Jebreal izrazila je svoju zgroženost ovim nesvakidašnjim susretom z akojeg tvrdi da uopće nije bio dobrovoljan. "Ovo je odvratno! Zgrožena sam. Saudijski režim prisiljava Salaha Jamala Khashoggija, da se rukuje s glavnim planerom ubojstva njegova oca. Međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na kralja Salmana kako bi ukinuo zabranu izlaska iz zemlje Salahu bin Jamal Khashoggiju."

 

 

Usto britanska televizija Sky News danas je objavila vijest da su u vrtu kuće u Istanbulu u kojoj živi saudijski konzul, pored konzulata, pronađeni ostaci Kashoggija. Sky je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Khashoggijevo tijelo "izrezano" te da mu je lice "unakaženo".

Brojni svjetski političari, analitičari i novinari izrazili su duboku skepsu prema službenom saudijskom objašnjenju prema kojem se radilo o "odmetnutim operativcima" koji su ubojstvo izveli bez odobrenja i znanja princa Muhammada.

Neki tvrde da je upravo on naredio ubojstvo Khashoggija, koji je bio njegov žestoki kritičar još otkad je Muhammad bin Salman lani postao princ prijestolonasljednik. Khashoggi je zbog straha od uhićenja i pobjegao iz domovine u Ameriku, gdje je imao trajnu dozvolu boravka i pisao za The Washington Post o svojoj domovini. A danas je saudijski princ primio sina ubijenog novinara, stisnuo mu ruku, pogledao ga u oči i izrazio mu sućut.

Pročitajte više