Europska komisija opominje Rumunjsku zbog korupcije i pravosuđa

Foto: Hina/EPA

EUROPSKA komisija ponovno je danas pozvala Bukurešt da poštuje vladavinu prava pred preuzimanje predsjedanja EU-om 1. siječnja 2019., u raspravi u Europskom parlamentu s predsjednikom Klausom Iohannisom.

"Želim da Rumunjska pristupi schengenskom prostoru, ali to ne smije ugroziti okrećući leđa načelima vladavine prava", upozorio je predsjednik EK Jean-Claude Juncker nakon govora liberalnog rumunjskog predsjednika pred europskim zastupnicima okupljenima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"Želim da se u Rumunjskoj postigne konsenzus za borbu protiv korupcije, ili će Europska komisija teško donijeti svoje preporuke i postići da ih se jednoglasno usvoji", upozorio je.

Europska komisija bi mogla stopirati pristup Schengenu

Za pristupanje schengenskom prostoru potrebna je preporuka Europske komisije i suglasnost država članica.

Kandidature Rumunjske i Bugarske blokirane su od 2007. godine.

Eurozastupnici su od predsjednika Iohannisa zatražili da intervenira kako bi se spriječio udar na vladavinu prava zbog reformi pravosuđa koje provodi socijaldemokratska vlada premijerke Viorice Dancile.

"Jako smo zabrinuti zbog dvojbenih reformi koje potkopavaju pravosuđe i slabljenja kaznenog zakona koje potkopava borbu protiv korupcije", rekao je vođa kluba zastupnika liberala (ALDE) Guy Verhofstadt. "Pozivam vas da ne slijedite primjer zemalja kao što su Poljska i Mađarska koje su krenule putem autokracije", dodao je.

"Nadam se da ćete se angažirati" u tom smislu, poručio je predstavnik socijalista Josef Weidenholzer.

Vođa europske pučke stranke: "Rumunjska vlada mora promijeniti smjer"

"Vlada je prešla više crvenih linija kada je riječ o vrijednostima i mora promijeniti smjer", kritizirao je Nijemac Manfred Weber, vođa kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

"I dalje ću raditi na tome da osiguram da pravna država bude sačuvana", obećao im je rumunjski predsjednik. 

Rumunjska premijerka obratila se europskim zastupnicima početkom listopada i obećala je da će uzeti u obzir njihove preporuke.

Europska komisija prati situaciju u rumunjskom pravosuđu od 2007. kada je zemlja ušla u EU. Situacija se i dalje pogoršava, upozorio je potpredsjednik EK Frans Timmermans.

Komisija će u studenome objaviti svoje preporuke. Europski parlament glasat će o njima na plenarnoj sjednici od 12. do 15. studenoga.

Pročitajte više