Fantastičan prizor: U NP Paklenici snimljena rijetka, strogo zaštićena životinja

Foto/Video: Nacionalni park Paklenica

U NACIONALNOM parku Paklenica snimljen je prizor koji se ne viđa tako često. Foto-zamke snimile su europsku divlju mačku, skrovitu i plahu životinju koja se najčešće kreće u sumrak i izbjegava naseljena područja pa ju je vrlo teško vidjeti uživo.

Snimka ove rijetke i strogo zaštićene vrste je nastala 11. listopada oko 21 sat, a objavljena je na službenom Facebooku Nacionalnog parka Paklenica te je privukla veliku pozornost. 

Iako rijedak prizor, ovo nije prvi put da je ova rijetka vrsta snimljena u Paklenici. Iz Nacionalnog parka su nam ustupili i fotografiju europske divlje mačke nastalu 2017. godine koju su tijekom obilaska snimili čuvari prirode Nacionalnog parka, a koja je bila dio postava izložbe fotografija "Još samo korak" koja se mogla pogledati u Posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice.

Europska divlja mačka poznata je još kao šumska mačka, a obitava na području većeg dijela Afrike, Europe te jugozapadne i središnje Azije. Izgledom uvelike podsjeća na domaću tigrastu mačku, no od nje je nešto krupnija te ima dužu dlaku.

Iz Nacionalnog parka naglašavaju i da je svaka osoba dužna Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu prijaviti svaku slučajno uhvaćenu, usmrćenu, odnosno ozlijeđenu ili bolesnu jedinku neke ovakve divlje i strogo zaštićene životinje kao što je europska divlja mačka. To je moguće učiniti telefonski ili putem web obrasca na službenim stranicama HAOP-a.

Pročitajte više