VIDEO Erdogan: Saudijci su brutalno ubojstvo novinara planirali danima

Screenshot, Video: Index.hr

TURSKI predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, danas je u turskom parlamentu govorio o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

>>Priča o ubijenom novinaru sve je strašnija. Svaki dan cure jezivi detalji

Erdogan otkriva nove informacija

Erdogan je ranije rekao da će detaljno govoriti o slučaju koji je šokirao svijet. Erdogan je jučer najavio kako će ogoliti ovaj slučaj, a o detaljima Khashoggijevog ubojstva odlučio je govoriti istog dana kada se u Saudijskoj Arabiji održava važan investicijski forum.

Radi se o investicijskom forumu s kojeg se već povukao važan dio investitora, a svoj dolazak otkazala je i šefica MMF-a, sve uslijed optužbi na račun Saudijske Arabije za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.  

Erdogan: Ubojstvo je planirano danima unaprijed

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je kako je ubojstvo novinara Khashoggija planirano danima unaprijed. U svojem govoru ponovno je iznio tvrdnje o kojima su pisali turski mediji. 

Erdogan je ponovno izložio činjenice koje su već poznate, a u dobrom dijelu govora zatražio je da se kazne odgovorni za ovo ubojstvo. Erdogan je poručio da imunitet ne može nikoga zaštititi od ovakvoga ubojstva i poručio kako Turska neće odustati od traženja pravde za Khashoggija. 

Pozvao je i na međunarodnu nezavisnu istragu, a postavio je i pitanja koja su se uglavnom odnosila na dolazak tima iz Saudijske Arabije, za koji turske vlasti tvrde da je ubio Khashoggija.

Ipak, Erdogan se u svojem govoru nije osvrnuo na audiosnimke o kojima se pisalo prošlog tjedna.

Video Erdoganovog govora pogledajte ovdje:

Transkript govora:

11:39 Erdogan je rekao da ne sumnja u iskrenost kralja Saudijske Arabije, ali i kako zahtijeva u potpunosti nepristranu istragu.

"Ne sumnjam u iskrenost kralja Salmana. Ali, potrebna je neovisna istraga. Ovo je političko ubojstvo", rekao je Erdogan.

"Druge zemlje treba uključiti u ovu istragu. Međunarodno pravo, šerijatsko pravo, pa i pravo Saudijske Arabije ovo traži. Mi ćemo provesti svoju istragu. Sada se obraćam kralju Saudijske Arabije: Ovaj zločin je počinjen u Istanbulu i krivcima se treba suditi u Istanbulu", zaključio je.

11:36 Rekao je potom da razni mediji kaljaju istragu iako je vođena po svim propisima. 

"Sada znamo tko i zašto pokreće te kampanje, ali te nas kampanje neće spriječiti da tragamo za istinom. Iznad svega, ovo ubojstvo je počinjeno u konzulatu, ali ne smije se zaboraviti da je taj konzulat u granicama Turske. 

Međunarodno pravo ne može dopustiti da se ovo ubojstvo prekrije pod izlikom imuniteta. Khashoggi je bio svjetski poznat novinar, što nam daje još veću odgovornost da istražimo njegovo ubojstvo. 

Informacije i dokazi koji su se do sad pojavili pokazuju da je Khashoggi bio žrtva gnjusnog ubojstva. prikrivanje takve strahote naštetit će svijesti cijelog čovječanstva. Dragi prijatelji, priznanjem ubojstva su Saudijci poduzeli značajan korak. Sada očekujemo da predaju sve odgovorne da budu kažnjeni. Jasno je da se ovdje radi o planiranoj operaciji. U svjetlu postojećih informacija, ova pitanja se nameću:

Zašto je ovih 15 ljudi došlo u Istanbul na dan ubojstva? Po čijim naredbama su došli? Tražimo odgovore. Zašto zgrada generalnog konzula nije otvorena odmah nego danima poslije? Zašto je bilo toliko nekonzistentnih izjava? Zašto se tijelo osobe za koju su priznali da je mrtva još nije pojavilo? Ako je službena izjava da je tijelo predano lokalnom suradniku, pitam tko je taj suradnik? Jer nije obična osoba spomenula lokalnog suradnika, nego dužnosnik Saudijske Arabije. Nitko, dok ova pitanja ne budu odgovorena, ne smije ni pomisliti da je kraj ove rasprave"; rekao je Erdogan.

Rekao je kako se prema informacijama turskih obavještajnih službi vidi da je ubojstvo isplanirano.

11:30 "Dragi prijatelji, mi smo odgovorni i moramo postaviti pitanja, jer je do ovoga došlo u Istanbulu. Dok se polako diže magla s ovog slučaju, reagiraju i druge zemlje, a mi nećemo šutjeti o ovom ubojstvu i poduzet ćemo sve potrebne korake. Kako nikoga ne bismo nepravedno optužili, pričekali smo s iznošenjem dokaza. 

15. listopada sam razgovarao sa saudijskim kraljem, razmijenili smo informacije i dogovorili smo da ćemo oformiti zajedničku skupinu za istragu. Po nalogu kralja, tužiteljev ured i tim istražitelja ušao je u ured generalnog konzula u Istanbulu. 

"19. listopada, 17 dana nakon ubojstva, administracija Saudijske Arabije priznaje da je Khashoggi ubijen u zgradi konzulata", poručio je i dodao kako mu je kralj rekao da su osumnjičeni za ubojstvo uhićeni. 

11:26 "Kada je istraga postala dublja, došli smo do vrlo zanimljivih informacija, Najprije da je 15 saudijskih dužnosnika došlo u našu zemlju uoči noći ubojstva. Njih šestoro je otišlo iz Turske privatnim letom 2. listopada. Još jedna osoba je otišla za Rijad redovnim letom", dodao je.

Ispričao je i kako je tim Saudijaca dan prije ubojstva izvidio jednu šumu. 

Poručio je potom kako su Saudijci negirali ubojstvo novinara u konzulatu te kako je u ubojstvu sudjelovalo 18 osoba.

11:21 Najprije, želim izraziti sućut njegovoj zaručnici, obitelji, prijateljima, ali i kolegama novinarima", poručio je Erdogan i ukratko izložio događaje koji su se dogodili na dan ubojstva te rekao kako je tim koji je izvršio ubojstvo o njegovom posjetu informiran dan ranije. 

"U ubojstvu su sudjelovala dva tima. Tim od devet osoba, uključujući generale, doletio je u jednom letu iz Saudijske Arabije", poručio je Erdogan.

"U 17:55 sati 2. listopada naše vlasti su kontaktirane od strane njegove zaručnice koja je rekla da ga drže u konzulatu protiv njegove volje. Tada smo počeli istragu", rekao je.

11:18 Erdogan najprije govori o infrastrukturnim projektima i ulaganjima u Tursku.

11:12 Erdogan je počeo svoje obraćanje parlamentu.

11:04 Erdogan je stigao u turski parlament.

10:55 Kako javlja Guardian, saudijski princ Mohammed bin Salman otkazao je svoj današnji govor na investicijskom summitu u Rijadu.

10:45 Iako je najavljeno da bi Erdogan svoje obraćanje trebao početi od 10:45 sati, čini se kako će kasniti. Erdogan je najavio da će objaviti golu istinu o ubojstvu Khashoggija. 

Podsjetimo, Jamal Khashoggi nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Tamo je trebao preuzeti papire potrebne za vjenčanje sa svojom zaručnicom iz Turske. Iz konzulata nije izašao živ, a iako je Turska od njegovog nestanka tvrdila da je ubijen u konzulatu, Saudijska Arabija je te optužbe nijekala. 

Turski mediji su u međuvremenu iznijeli brojne detalje o Khashoggijevom ubojstvu, pozivajući se na izvore iz turskih obavještajnih službi. Pisalo se tako da je Khashoggi mučen, da su mu odrezani prsti te da mu je na koncu odrubljena glava. Stručnjak koji je preslušao audiosnimku za koju turski mediji tvrde da je audiosnimka ubojstva, tvrdi da je Khashoggi umirao sedam minuta. 

U međuvremenu, Saudijska Arabija je priznala da je Khashoggi mrtav, ali tvrdi da je poginuo tijekom svađe u konzulatu koja je izmaknula kontroli.

Pročitajte više