Ovaj tjedan stižu dvije jače promjene. Ona za vikend bit će posebno neugodna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Severe Weather Europe

NAKON mjestimične slabe kiše u ponedjeljak te često jake, gdjegod i olujne bure, do vikenda će biti uglavnom suho, sa slabijim vjetrom i na kopnu ponovno toplije, osobito u srijedu i od petka, a u četvrtak samo prolazno svježije.

Više sunčana vremena do petka će biti na Jadranu, gdje će još i danas biti ponegdje jake i olujne bure, a od petka će jačati jugo s kojim će ponovno porasti vjerojatnost kiše, javlja HRT.

Danas i sutra toplije, ali...

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, a ujutro može biti magle, osobito uz rijeke. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 7 i 9 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro mjestimična magla, a danju djelomice sunčano vrijeme, uz uglavnom slab vjetar, te najvišu temperaturu zraka oko 16 °C.

Porast temperature i u gorju, gdje će biti djelomice sunčano uz temperaturu od 10 do 14 °C. Po kotlinama je ujutro moguća magla. Vjetar većinom slab, ali će vjetrovito i dalje biti na sjevernom Jadranu, uz jaku, osobito podno Velebita na udare i olujnu buru te umjereno valovito i valovito more, osobito u noći i prijepodne. Prevladavat će sunčano uz najvišu temperaturu oko 20 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije, barem djelomice sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice i s olujnim udarima, prema otvorenom moru u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverozapadnjak. More uglavnom umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 10 do 15 °C, a najviša dnevna od 19 do 22 °C.

U četvrtak hladnije, pa nagla promjena

Sredinom tjedna na kopnu većinom suho i djelomice sunčano, ujutro mjestimice uz maglu. Malo kiše može pasti potkraj srijede u istočnim krajevima, a u petak u gorju. Tijekom vikenda se vjerojatnost kiše povećava diljem unutrašnjosti - u subotu najprije u zapadnim krajevima, a u nedjelju i u istočnima. 

Pritom će u srijedu biti još malo toplije, u četvrtak ponovno malo hladnije, a od petka je gotovo sigurno novo zatopljenje, uz povremeno umjeren jugozapadnjak.

Na Jadranu do petka većinom još više sunčana vremena nego na kopnu, te relativno toplo, u srijedu uz uglavnom umjerenu buru i tramontanu, zatim sve češće i jače jugo, s kojim će od petka dolaziti i sve mnogobrojniji oblaci, s njima i povremena mjestimična kiša, najprije na sjeverni Jadran, zatim i južnije.

I servis Severe Weather Europe najavio je za ovaj dio Europe prodor arktičkog zraka tijekom četvrtka, što znači da će temperature pasti. Ipak, Hrvatsku će zahvatiti samo rubni krajevi fronte pa pad temperatura neće biti toliko velik.

Isti servis za vikend najavljuje prodor toplog zraka na našem području i osjetno zatopljenje. Temperature na kopnu opet će rasti i do 25 Celzijevih stupnjeva.

 

Pročitajte više