"Toliko tog bih htjela": Prije 5 godina Hrvatsku je potresla smrt lijepe glumice

Screenshot: YouTube

PRIJE točno pet godina cijela Hrvatska doznala je da je karizmatična i kontroverzna glumica Dolores Lambaša doživjela prometnu nesreću. Dok je javnost otkrivala detalje nesreće, poput onog da je automobil vozio njen kolega Stojan Matavulj, liječnici u slavonskobrodskoj bolnici borili su se za život 32-godišnje glumice. U tome nažalost nisu uspjeli te je oko 14 sati tog dana objavljeno da je Dolores preminula.

Glumica se s kolegom Stojanom Matavuljem vraćala iz Beograda, a putem su stali kod prijatelja u Iloku. Ujutro su krenuli prema Zagrebu. Na autocesti A3 kod Velike Kopanice, sto metara prije ulaska na Slavoniku, Matavulj, koji je upravljao Nissanom, udario je u stražnji dio VW Pola. Od siline udarca Dolores Lambaša je ispala iz automobila te je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu "Dr. Josip Benčević".

Matavulj, koji je u trenutku nesreće upravljao vozilom, u veljači 2015. osuđen je na zatvorsku kaznu od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, a u drugostupanjskom postupku ta mu je kazna preinačena u godinu dana zatvora. Kao uzrok nesreće navedeni su umor, neprilagođena brzina i alkohol. 

Televizijska, filmska i kazališna glumica Dolores Lambaša rođena je u Šibeniku 29. ožujka 1981. godine. U rodnom gradu je završila gimnaziju i srednju glazbenu školu, a u Zagrebu je završila jednu godinu studija kroatologije i povijesti na Hrvatskim studijima te apsolvirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti.

Mnogi gledatelji pamte je po ulogama u serijama kao što su "Dobre namjere", "Ruža vjetrova", "Najbolje godine" i "Zakon ljubavi", a znaju je i mnogi ljubitelji kazališta koji su je mogli vidjeti u predstavi Zagrebačkog HNK, "Dom Bernarde Albe", gdje je glumila glavnu ulogu Adele.

Tu su i filmske uloge, a glumica je kao svoj najdraži film isticala "Vjerujem u anđele" Nikše Sviličića. Njena posljednja velika uloga bila je u seriji "Ruža vjetrova".

Na naslovnicama su često završavale i priče o njezinim vezama s glumcima Ivom Gregurevićem i Franom Lasićem, ali i s poduzetnikom Josipom Radeljakom.  Upravo pod naslovom "Naslovnica" snimljen je dokumentarac o Dolores, a u njemu je ona otvoreno progovorila o svemu.

"Nisam realizirana ni u jednom smislu; ni kao žena ni kao glumica ni kao osoba. Nisam do kraja postavljena. Još bi toliko toga htjela napraviti, vidjeti... To je jedan proces, ne mogu ja s 31 godinom biti finalizirana do kraja. Iako sam imala šanse puno više napraviti, ali ni ja često ne znam što bi sa šansama", rekla je.

Priznala je da joj je žao što ju je javnost više percipirala kroz tabloide, a manje kroz glumu.

Pročitajte više