Knjiga otkriva sve: Freddie Mercury i "nulti pacijent HIV-a" bili su povezani

Foto: Press/Dave Hogan/John Rodgers/Jim Hutton

FREDDIE MERCURY jedan je od najvećih, najtalentiranijih i najomiljenijih glazbenika svih vremena, a njegov život i danas privlači zanimanje javnosti. Autori Mark Langthorne i Matt Richards saželi su dosad nepoznate detalje o njegovom životu u biografiji Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe, koja je upravo dobila svoj hrvatski prijevod.

Na 470 stranica koje se čitaju u jednom dahu, Langthorne i Richards spojili su dvije priče - jednu o životu Freddieja Mercuryja, te drugu o povijesti AIDS-a.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj knjizi je poveznica koju su autori uspjeli pronaći između Freddieja i Gaëtana Dugasa, kanadskog stjuarda koji je ocrnjen kao prvi, odnosno nulti pacijent, te nepravedno optužen za širenje epidemije HIV-a u SAD-u. Naime, čini se da su Freddie i Gaëtan imali barem jednog zajedničkog ljubavnika, Johna Murphyja.

Freddie i Gaetan su osamdesetih često posjećivali iste tulume na kojima su se okupljali uglavnom gej muškarci. 

Isti ljubavnik

"Klubovi poput Roundsa na adresi East 53. Street, Sainta na 105 Second Avenue i The Spikea na 120 11th Avenue pružali su savršeno okruženje gej muškarcima koji su htjeli uživati u svemu što se u tim klubovima nudilo, od plesa, voajerizma, droga do seksa. Među onima koji su hodočastili u New York bio je i gej stjuard iz Kanade, imenom Gaëtan Dugas", pišu autori. 

Nakon prekida veze s Tonyjem Bastionom, tijekom američke turneje u rujnu 1980. godine, Freddie Mercury i sam se odlučio utješiti tulumareći u njujorškim klubovima. Upravo je tad nekad upoznao Johna Murphyja, stjuarda koji je svojedobno bio i ljubavnik Gaëtana Dugasa. Kad su Freddie i John bili zajedno, Gaëtan je počeo pokazivati prve simptome bolesti, no još nije slutio o čemu se radi. Zato je, pišu autori, malo vjerojatno da je John išta spominjao Freddieju - i što se tiče bolesti i što se tiče Gaëtana. Freddie u to vrijeme još nije bio zaražen, no gotovo je sigurno tad bio izložen virusu.

Freddie i Gaëtan su se i upoznali, otkriva biografija, u njujorškom klubu The Saint, preko Freddiejevog poznanika Charlesa iz Kanade koji je ranije tog tjedna spavao s Gaetanom. Smatra se da su se kasnije susreli i u jednom klubu u Londonu, a ne zna se je li osim ta dva bilo još njihovih susreta. 

Gaëtan Dugas je na početku mislio da ima rak kože, AIDS je dotad bila nepoznata bolest te nitko nije znao kako se prenosi i koje posljedice sa sobom nosi. Nastavio je sa svojim seksualnim aktivnostima te autori pišu da je svake godine spavao s otprilike 250 muškaraca. Tako je živio deset godina. Rak se ne prenosi seksom, smatrao je Gaëtan.

Nulti pacijent

Gaëtan je nultim pacijentom proglašen nakon što je među prvih 19 pacijenata oboljelih od AIDS-a bilo više onih koji su ili spavali s Gaëtanom ili spavali s nekim tko je spavao s Gaëtanom. Bolest je u to vrijeme bila pripisivana samo gej zajednici te je čak i New York Times objavio članak koji je završen riječima da "ne postoji očigledna opasnost zaraze ne-homoseksualcima jer nisu prijavljeni slučajevi bolesti izvan homoseksualne zajednice ili kod žena". 

Desetljećima kasnije, istraživači su koristili genetske metode da bi pratili evoluciju gena HIV-a, od Afrike do Kariba u 1967. godini, te se pokazalo da je epidemija u SAD-u imala izvor na Karibima, a Gaëtan je bio samo jedan od ranijih pacijenata, no nikako ne i osoba odgovorna za epidemiju.

Više o AIDS-u saznalo se tek oko 1983. godine, a 1985. godine pojavili su se prvi testovi, do tad su ljudi mogli znati da su zaraženi tek kad bi se pojavili prvi znakovi bolesti. Mnogi smatraju da Freddie ni tad još nije znao da je zaražen, no svakako je bio svjestan da pripada rizičnoj kategoriji, pišu autori biografije. Ipak, nije promijenio svoj način života. "Zajebi to, radim sve sa svima", navodno je rekao jednom. 

Freddiejevi prijatelji u biografiji otkrivaju da je on imao odnose sa stotinama muškaraca, a mnogi od njih su rekli i da je Freddie imao strah od samoće, pogotovo noću. I sam je o tome često govorio, da seksom liječi osjećaj usamljenosti, no u isto vrijeme branio je svoju ljubav prema seksu. Nije se sramio reći da u seksu zaista uživa. "Želim imati i novce i ovce. I sigurnost i slobodu", rekao je jednom osvrćući se na svoje ponašanje koje su mnogi u to doba proglašavali promiskuitetnim.

"Otprilike 78./79., kada je Queen postao megapopularan, Freddiejev apetit je postao nezasitan. Neprestano se seksao i bio na drogama. Prije koncerta, nakon koncerta, čak i između pjesama. Prije bisa skočio bi do backstagea, povukao nekoliko lajni kokaina, na brzinu bi mu popušio neki tip kojeg bi upravo sreo, a onda bi se vratio na pozornicu i dovršio koncert. Čovjek je zaista bio izdržljiv", rekao je jedan od bivših Queenovih roadieja 2013. godine u jednom intervjuu.

Freddiejeva tajna

Osim poveznice s Gaëtanom Duganom, biografija govori i o Freddiejevoj vezi s Mary Austin koju je nazivao "najboljom prijateljicom na svijetu" i koja je bila odgovorna za njegovo posljednje počivalište. Freddie ju je nagovorio da nikad nikome ne otkrije gdje je rasula njegov pepeo i ona se tog zauvijek držala. 

Biografija spominje i mogućnost da se to počivalište nalazi u vrtu njegovog nekadašnjeg doma u Garden Lodgeu, ispod stabla japanske viseće trešnje. 

Originalno izdanje biografije Somebody to Love: The Life, Death and Legacy of Freddie Mercury objavljeno je u studenom 2016. S novim pogledima Mercuryjevih najbližih prijatelja te uz pregršt fotografija, ova biografija baca novo svjetlo na nevjerojatan život koji je Freddie Mercury vodio.

Hrvatski prijevod možete nabaviti u glazbenoj knjižari Rockmark.

Pročitajte više