Ovo je Republika Šizofrenija. Bježite glavom bez obzira

Foto: Index/Pixsell/Sanjin Strukic

NEKE priče su toliko strašne da je svako afektiranje i zgražanje nad njima potpuno suvišno. Činjenice su takve da govore baš sve što morate znati. A činjenice su sljedeće:

Bivši predsjednik HDZ-a i bivši predsjednik vlade (u dva mandata) danas je nepravomoćno osuđen za kazneno djelo ratnog profiterstva počinjeno prije ravno 23 godine.

>> Sanaderu je olakotna okolnost da je branio Hrvatsku. Što je uopće radio u ratu?

Sanader je pred očima zakona i dalje jednako nevin kao i vi 

Formalno-pravno, Ivo Sanader je jednako nevin kao vi (pod uvjetom da nemate pravomoćnu presudu za bilo koje kazneno djelo, u tom slučaju ste krivlji od Sanadera). Hoće li do pravomoćne presude doći nakon što Sanaderovi skupo plaćeni odvjetnici ulože žalbe Vrhovnom, odnosno Ustavnom sudu, ne zna se. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, vjerojatnije je da će današnja presuda biti poništena nego da će biti potvrđena.

Ako današnja presuda nekim slučajem i bude potvrđena, Sanader zbog nje u zatvoru neće provesti nijedan jedini dan, s obzirom na vrijeme koje je dosad proveo u pritvoru.

Zagrebački Županijski sud je Ivi Sanaderu kao olakotnu okolnost u obzir uzeo činjenicu da je bio sudionik Domovinskog rata. Istog onog rata za vrijeme kojeg je, prema presudi, ilegalno zaradio 3,6 milijuna kuna.

Pukovnik Ivo Sanader u ratu je proveo manje od jednog dana

Prema nikad demantiranim informacijama, Sanader je u Domovinskom ratu proveo manje od jednog dana. Naime, kad je 1991. godine počeo rat u Hrvatskoj, Sanader je postao pripadnik tzv. Art garde - neborbene postrojbe koja je okupljala umjetnike.

Pripadnici Art garde prisegnuli su 3. prosinca 1991. na teniskom igralištu u Stobreču, a svjedoci su kasnije otkrili da se Sanader pojavio samo na davanju prisege i fotografiranju, pa je tako u uniformi proveo manje od jednog dana. Iz rata je izašao s visokim činom pukovnika Hrvatske vojske. 

Ne treba zaboraviti da protiv Ive Sanadera nije pokrenut niti jedan jedini pravosudni postupak u vrijeme kad je bio predsjednik vlade odnosno HDZ-a. Tek kad se političkim pučem nakon iznenadne ostavke pokušao vratiti na vlast u stranci, nakon čega je iz iste promptno izbačen, pravosuđe je zaključilo da treba krenuti u Sanaderov progon.

I dalje ne smijete reći i napisati da je Sanader ratni profiter

Nakon izricanja presude na Županijskom sudu u Zagrebu, pukovnik HV-a Ivo Sanader pobjegao je od novinara, dakle od javnosti koju je, prema olakotnoj okolnosti priznatoj na sudu, branio u ratu.

Ako nakon današnje presude Ivi Sanaderu nekim slučajem javno napišete ili kažete da se radi o kriminalcu i ratnom profiteru, bivši šef HDZ-a i vlade može vas tužiti i, prema dosadašnjoj praksi, sudskom presudom ćete biti prisiljeni platiti mu nezanemariv novac za pretrpljene duševne boli. Osim ako ste saborski zastupnik, jer zbog imuniteta samo za njih u ovoj zemlji vrijedi apsolutna sloboda govora. Ako ste bilo što drugo, a naročito novinar, ne smijete napisati ono što svi ionako misle. Kaznit će vas, i to prilično brzo, isto ono pravosuđe koje u 23 godine nije Sanaderu odrezalo nijednu pravomoćnu kaznu.

Sanaderova (bivša) stranka je uvjerljivo najpopularnija u Hrvatskoj

Da ne zaboravimo: Stranka koju je Sanader vodio gotovo 10 godina i danas je uvjerljivo najpopularnija stranka u državi i nema gotovo nikakve sumnje da će i nakon narednih izbora, kad god da oni budu, nastaviti vladati Hrvatskom.

Unatoč činjenici da se danas na Županijskom sudu u Zagrebu zapravo nije dogodilo ništa naročito značajno (Sanader je, treba to ponoviti, pred licem pravde i dalje jednako nevin kao i vi) niti neočekivano, jedno treba istaknuti - pravo nekad (ili nikad, ovisi o tome gdje živite) nema baš nikakve veze s pravdom.

Kad se nepravomoćno osuđenom ratnom profiteru kao olakotna okolnost uzme sudjelovanje u istom tom ratu, zaključak može biti samo jedan: Ovo je Republika Šizofrenija. Bježite glavom bez obzira.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više