Na današnji dan umro je Blago Zadro, legenda obrane Vukovara

Screenshot HRT

PRIJE 27 godina, u blizini Trpinjske ceste u Vukovaru, Blago Zadro je ubijen, vodeći svoje suborce u akciju. Postao je jedna od najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za neovisnost zbog svoje velike karizme.

Njegovi se suborci sjećaju legende vukovarske obrane svjedočeći o njegovom zaštitničkom stavu. Nikada suborcima nije dopuštao da idu zajedno u borbu te nikada nije zapovijedao "naprijed" nego "za mnom".

Iskazao se organizacijom obrane

Iskazao se vrsnom organizacijom u obrani, a cesta u blizini koje je poginuo nazvana je Groblje tenkova upravo zbog njegovog zaustavljanja srpskih tenkova i oklopnih transportera.

Blago Zadro, jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a, a činom general bojnika posmrtno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Otac i sin

Njegovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu. Tijelo njegovog sina Roberta je ekshumirano godinu dana poslije očevog.

Po njegovom su imenu nazvane Zapovjedna stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovom naselju i ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu.

Pročitajte više