Francuska policija pretresla dom i stranku čelnika krajnje ljevice

FRANCUSKI istražitelji upali su u dom i sjedište stranke čelnika krajnje ljevice Jean-Luc Melenchona u okviru istrage o navodnoj zloporabi fondova Europskog parlamenta, odnosno nedopuštenih isplata zaposlenika stranke.

Policija je izvršila pretres ureda stranke La France Insoumise (Nepokorena Francuska) u središtu Pariza i Melenchonova doma, a stotine njegovih podržavatelja okupile su se na njegov poziv da prosvjeduju protiv policijske akcije.

"To je politički motiviran čin, to je čin političke agresije", rekao je Melenchon na snimci objavljenoj na Facebooku.

Kasnije je pred sjedištem stranke pretres nazvao "golemom operacijom politizirane policije".

Izvori bliski policijskoj operaciji, koja je obuhvatila 15 lokacija i još jednu lijevu stranku, rekli su da je provodi specijalizirana jedinica za borbu protiv korupcije koja se bavi financijskim i poreznim prekršajima.

Policija vodi dvije istrage

Francuska policija vodi dvije istrage, jedna se bavi navodnom zloupotrebom fondova Europskog parlamenta za isplatu zaposlenika stranke u Francuskoj a druga financiranjem Melenchonove predsjedničke kampanje prošle godine.

Istrage zbog manipuliranja novcem Europskog parlamenta pokrenute se protiv nekoliko stranaka, uključujući krajnje desno Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, nekadašnja Nacionalna fronta, i stranku centra Modem.

Zastupnici u Europskom parlamentu dobivaju sredstva za pokrivanje troškova rada, poput troškova za njihove urede u Bruxellesu i Strasbourgu i plaća asistenata, ali s tim novcem ne mogu plaćati stranačke zaposlenike u domovinama.

Prošlog je tjedna izvor iz stranke Marie Le Pen rekao da se nju sada istražuje i za moguću pronevjeru javnog novca.

Melenchon često proziva predsjednika Emmanuela Macrona

Melenchon često proziva predsjednika Emmanuela Macrona da podržava zakone koji idu u prilog bogatima i glasačima desnice. 

On je bio zastupnik u Europskom parlamentu od 2009. do 2017., kada je eliminiran u prvom krugu prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

Melenchon je izjavio da se nema čega plašiti u istrazi.

"Zatražio sam da se ponovno provjere svi moji računi iz kampanje", rekao je.

"Ne bojim se nikoga. Ti mi ljudi mogu upasti u kuću, sjedište moje stranke i mog pokreta, ali me neće preplašiti. Ništa nismo ukrali. Mi smo pošteni",  rekao je.

Pročitajte više