Turske vlasti za CNN: Tijelo nestalog novinara u konzulatu je izrezano na komade

Foto: EPA

TIJELO nestalog novinara, Jamala Khashoggija, izrezano je na komade nakon što je ubijen, javlja CNN pozivajući se na neimenovanog turskog dužnosnika. Podsjetimo, novinar Jamal Khashoggi nestao je prije dva tjedna, a sada se smatra da je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Jučer je da je novinar ubijen izvijestio CNN, pozivajući se na informacije turske policije koja je devet sati pretraživala konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. O tome da je njegovo tijelo nakon smrti izrezano na komade prvi je pisao New York Times, a CNN se poziva na izjavu turskog dužnosnika koji im je isto potvrdio nakon opširne pretrage konzulata.

Agencija AP danas je, pozivajući se na visoke dužnosnike iz Turske, objavila kako vlasti imaju dokaze da je novinar, koji je među ostalim pisao i za Washington Post, ubijen u konzulatu. Saudijski princ prijestolonasljednik složio se da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja.

>> Turci kažu da imaju dokaze da je novinar ubijen u saudijskom konzulatu

Generalni konzul Saudijske Arabije otišao iz Turske?

Ranije danas, turski predsjednik Erdogan izjavio je kako turski istražitelji pretražuju konzulat te kako posebno istražuju toksičan i prebojani materijal u konzulatu.

"Nadam se da ćemo čim prije doći do zaključka koji će nam omogućiti da oformimo stav i mišljenje o ovoj temi jer istraga trenutno ide u nekoliko smjerova,. Istražujemo stvari poput toksičnog materijala ili materijala koji su skriveni tako što su prebojani", rekao je Erdogan novinarima.

Turski dužnosnici su izjavili kako je Khashoggi ubijen u konzulatu 2. listopada nakon što je u konzulat došao po papire koji bi mu omogućili da sklopi brak sa svojom zaručnicom koja je Turkinja, piše CNN.

Osim toga, dodaju i kako Anadolu agencija javlja da je generalni konzul Saudijske Arabije u Istanbulu, Mohammed Otaibi, napustio Tursku.

Istraga turskih vlasti

Tijekom sinoćnje večeri turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat danas kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i vozila.

Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije te da će on imati više informacija.

Pročitajte više