Tri koraka koja će vam pomoći da se trajno riješite stresa

Foto: Instagram

JEDETE zdravo, redovito vježbate, meditirate i opet vam se čini kao da vas napadaji tjeskobe razaraju iz dana u dan. 

No, uz to, posao nerijetko nosite kući, a na mobitelu provodite većinu dana, što zbog posla, što zbog socijalizacije, a što zbog besciljnog lutanja na društvenim mrežama. 

Ako ste se prepoznale u prethodnim rečenicama, imamo dobru vijest za vas. Nije nerješivo, moguće je i nakon nekog vremena osjećat ćete se bolje nego ikada. Ono što trebate napraviti kako biste se riješili velike količine stresa koja živi s vama i koja je odgovorna za napadaje tjeskobe je slijediti sljedeća tri koraka. 

1. Stanite na kočnicu

I pritom doslovno mislimo da zaustavite život koji trenutačno vodite. Uzmite bolovanje, godišnji, ako mrzite svoj posao - dajte otkaz (naravno, ako ste u mogućnosti). Ništa nije vrijedno uništavanja zdravlja. Ugasite mobitel barem na nekoliko dana, pođite negdje u prirodu, odmorite se, družite sa životinjama i pustite mozak na pašu što je više moguće. Ako vam životna situacija ne dopušta samoću, objasnite svojoj okolini da vam je potreban pronalazak duševnog mira, zamolite ih da ne zagađuju vaš um negativnim stvarima i pokušajte se svi skupa odmoriti, opustiti i uživati u međusobnom društvu. 

2. Pročistite um

Um možete pročistiti na razne načine; od čitanja knjiga za samopomoć do terapije kod psihologa. Pronađite ono što vama odgovara i počnite raditi na sebi. Pronađite glavni izvor stresa i riješite ga se. Razmislite koje vas osobe, situacije i aktivnosti najviše vesele i ukomponirajte ih u svoj život. Učinite sve kako biste sami sebe učinili najsretnijom mogućom osobom. 

3. Napravite novu životnu strategiju

Nakon prva dva izuzetno važna koraka došao je red na akciju. Sada kada ste opustile i um i tijelo i shvatile što morate promijeniti kako biste bile sretne i zadovoljne, vrijeme je da napravite novu životnu strategiju. Zapišite svoju željenu svakodnevicu na papir. Ukomponirajte stavke koje vas vesele u nju. Nastavite vježbati i zdravo se hraniti, a ako to prije niste činile, započnite s tim. Same sebi ispunite želje i ne dopustite da vam se u život ponovno ušulja uljez koji će vratiti i najmanji komadić negative u njega.