Esports

Kako se novi Call of Duty nosi s megapopularnim Fortniteom?

Screenshot: Call of Duty: Black Ops 4

CALL of Duty: Black Ops 4 je prva igra serijala koja je zakoračila u battle royale žanr svojim Blackout modom. Odgovor je to na trenutno stanje na tržištu u kojem dominiraju upravo igre tog žanra. Iako novi Call of Duty donosi više modova za igru, fokus je upravo na Blackoutu. Međutim, kakav je on u usporedi s megapopularnim Fortnitetom koji suvereno vlada žanrom i najpopularnija je igra današnjice?

>Stigao je novi Call of Duty, evo po čemu se razlikuje od ostalih 14

>Tvornica novca zvana Fortnite, gdje god se pojavi bilježi odlične rezultate

Call of Duty: Black Ops 4 odlično se prodaje, pogotovo kada govorimo o digitalnim primjercima igre. U prva 24 sata prodano je više digitalnih primjeraka nego bilo koje druge Activisionove igre, a postao je i najbrže prodavana igra u povijesti PlayStation Storea. Black Ops 4 vrlo dobro kotira i na PC-ju, tako se prodaje dvostruko bolje nego prethodnik Call of Duty: WWII, za što je barem djelomično zaslužan i novi mod. Prvi je to Call of Duty koji se bolje prodaje u digitalnom nego u fizičkom obliku. I na Twitch.tv platformi nekoliko dana nakon izlaska Call of Duty: Black Ops 4, točnije Blackout, dobro stoji, ali za konkretne rezultate treba pričekati da prođe neko vrijeme i smiri se hype oko nove igre. 

Blackout je samo jedan od modova u igri Call of Duty: Black Ops 4, uz standardni multiplayer i kooperativni Zombies mod. Za razliku od besplatnog Fortnite: Battle Royalea, ako želite igrati Blackout morat ćete platiti cijelu igru u iznosu od 449 kuna za PC pa do 549 kuna za konzole, koliko u Sancta Domenici koštaju osnovna izdanja. Želite li dodatni sadržaj i to ćete pronaći u drugim izdanjima igre i bundleovima koji su dostupni u trgovini. U startu teško je očekivati da će Blackout po broju igrača moći parirati F2P naslovu. 

Grafički Blackout izgleda nešto ozbiljnije i od samog starta je jasno da se radi o Call of Duty igri, iako su i neke mehanike u gameplayu nove. Blackout je klasična pucačina iz prvog lica prilagođena za battle royale. Vrijeme reakcije je zato kraće nego u Fortnitetu i dueli se odvijaju brže. Tome doprinosi i manje zdravlja te nedostatak štita u Blackoutu. Cijela igra se čini optimizirana i fluidna. Kamera iz trećeg lica u Fortniteu omogućava manipuliranje kako biste vidjeli protivnika, dok on vas ne vidi. Kretanje i pozicioniranje je zbog toga drugačije, kao i ciljanje i pucanje. 

Screenshot: Fortnite/Call of Duty: Black Ops 4

Fortnite: Battle Royale pruža mogućnost gradnje, zbog čega tijekom meča uvijek možete nešto raditi, skupljati materijale ili graditi bazu. Također, to dodaje novu dubinu igri u kontekstu taktiziranja i mehaničke vještine. U Blackoutu te mogućnosti nema pa je i aktivnost tijekom meča drugačije raspoređena. Iako je Blackout poprilično svjež, zasad ne nudi ni približnu priču kao Fortnite. Možda se čini banalnim, ali jedna od tajni uspjeha Fortnitea su i događaju u igri, zbog kojih se postojeći igrači uvijek vraćaju, a novi uvijek dolaze. 

Razlika između Blackouta i Fortnite: Battle Royalea je ogromna i svaka igra će privući svoju publiku. Blackout će biti odličan izbor za one koji preferiraju klasične pucačine iz prvog lica, fluidne i s kraćim vremenom reakcije bez dodataka, poput prikupljanja materijala ili građenja. Koliko će mod biti uspješan ovisit će o tome i kako će se on dalje razvijati, balansirati te koliko će često stizati novi sadržaj. Ipak, Blackout smo igrali na PC-ju i PlayStation 4 konzoli. Na PC-ju smo osjetili kako je Blackout naslov za više platformi, odnosno u nekim aspektima prilagođen za kontroler, ali ne dovoljno da bi autor ovog teksta za pucačinu iz prvog lica zamijenio miš i tipkovnicu s kontrolerom. Za Blackout ćete morati izdvojiti oko 500 kuna, što je poprilično visok iznos ako vas ne zanimaju ostali modovi u igri. 

Fortnite je s druge strane najpopularnija igra današnjice. Ne pokušava biti vrhunska pucačina u kojoj će mehanički vještiji igrač biti u nepremostivoj prednosti. Mogućnost gradnje pruža nove mogućnosti, a u igri uvijek imate nešto raditi čak i kada želite izbjeći duele. Novim sadržajem Epic Games drži igru svježom i zanimljivom. I naravno, besplatan je. Uvijek ga možete probati. 

PlayerUnknown's Battlegrounds kao battle royale igra koja nudi mogućnost igranja iz prvog lica puno je sličnija Blackoutu, ali igre su i isto vrijeme i jako različite. PUBG igračima bi u Blackoutu mogao zasmetati drugačiji loot sistem i Call of Duty osjećaj ciljanja i pucanja, pogotovo ako na njega nisu navikli. Razlika u grafici je ogromna, Blackout izgleda bolje i fluidniji je, ali je i dvostruko skuplji od PUBG-a. Što bi mogao biti problem ako ste zainteresirani samo za battle royale. U svakom slučaju, dobra je alternativa koja će se dopasti dijelu PUBG igrača. 

Pročitajte više