Slučaj pijanog sina načelnika policije pun je sumnjivih detalja

Foto: Ivo Čagalj,Dusko Jaramaz/PIXSELL

SIN načelnika splitsko-dalmatinske policije Slobodana Marendića danas je u 3 sata ujutro pijan slupao službeni MUP-ov automobil.

19-godišnji Marendić junior službeni je Ford Focus, koji je njegov tata dobio na korištenje, slupao u ogradu mosta na splitskim Bačvicama. Izmjereno mu je 1,70 promila alkohola u krvi. 

Prometna nesreća koju je izazvao pijani sin načelnika samo je početak problema za načelnika i njegovog sina

No prometna nesreća koju je izazvao mlađi Marendić mogao bi biti tek početak problema za načelnika i njegova sina.

Naime, nije jasno kako bi sin načelnika policije legalno mogao sjesti za volan službenog MUP-ova automobila. 

Sin načelnika nije smio biti za volanom službenog auta ni uz tatinu dozvolu

Iz odluke o uvjetima korištenja službenih automobila koju je vlada donijela u travnju 2016. godine, a pod koju potpada i ovaj slučaj, jasno stoji da se službeni automobil može dati samo drugom državnom službeniku, i to posebnom odlukom. 

"Čelnik tijela može, posebnom pisanom odlukom koja mora biti obrazložena, pod određenim uvjetima odobriti korištenje službenog automobila s ili bez službenog vozača isključivo za službene potrebe državnom službeniku iz točke III. ove Odluke, kao i drugom državnom službeniku i namješteniku, a s obzirom na djelokrug i vrstu poslova koji se obavljaju u pojedinom tijelu", stoji u odluci.

Sadašnji načelnik već je kažnjen zbog povrede dužnosti. Koristio je službeni auto u privatne svrhe

Ako je Marendić dao ključeve službenog auta sinu, onda bi odmah trebao podnijeti ostavku jer je, prema svemu sudeći, riječ o posebno teškoj povredi službe. A Marendiću nije prvi put. 2014. godine kažnjen je za tešku povredu službene dužnosti. Kažnjen je baš zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe. 

Unutarnja kontrola morala je reagirati jer im je stigla anonimna prijava da se Marendića po završetku radnog vremena odvozilo policijskim vozilom iz Splita u Solin gdje živi. Današnjeg načelnika prevozili su službenici sektora policije kojima je Marendić bio nadređeni i to na najvišem mjestu načelnika tog sektora. Oni su na disciplinskom sudu MUP-a potvrdili da su vozili Marendića. Marendiću je oduzet postotak od plaće. Nije se žalio na kaznu. 

Marendić tvrdi da sinu nije dozvolio korištenje službenog auta. Je li policija onda podnijela prijavu protiv sina za krađu?

Marendić, međutim, u ovom slučaju tvrdi da sinu nije dozvolio korištenje MUP-ova auta. Načelnik policije je eksplicitno na novinarsko pitanje kazao da nije dao dozvolu sinu da uzme službeni automobil.

Zanimljivo je i da je već u prvom priopćenju koje su iz splitsko-dalmatinske policije poslali rano jutros stajalo kako je "nesreću skrivio član obitelji načelnika policije koji je prema prvim informacijama, uzeo vozilo na korištenje bez znanja načelnika policije". 

No ako je uistinu točno da je sin načelnika bez njegova znanja uzeo službeni MUP-ov auto, onda je ključno pitanje je li policija podignula protiv načelnikova sina prijavu zbog otuđenja službenog vozila. Uzimanje nečijeg automobila bez dozvole, čak i da nije riječ o službenom vozilu policije što stvar čini dodatno problematičnom, regulirana je kaznenim zakonom. U njemu stoji da će se onaj tko neovlašteno oduzme tuđe motorno vozilo radi privremene uporabe kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Prema Marendićevim izjavama on, međutim, na ovu vrlo ozbiljnu stvar gleda prilično blagonaklono.

"Sin mi se osjetio sposoban i hrabar, popio je dvije čaše pića"

"Sin mi se osjetio sposoban i hrabar, umjesto da je otišao leći kao što sam mislio, uzeo je ključ, otišao po djevojku i to se dogodilo. Udario je u most na Bačvicama. Srećom nikoga nije udario niti ozlijedio, a i sam je prošao bez ozljeda. On me nazvao odmah nakon nesreće i rekao mi što se dogodilo. Na vozilu su razbijena desna suvozačeva vrata i kotač je okrenut. Ima štete, ali ne znamo još kolika je", opisao je ovako činjenicu da mu je sin uzeo službeni auto i pijan ga slupao. 

Dodao je da mu je sin "krivo procijenio jer je mlad i neiskusni vozač i tu je večer popio dvije čaše pića". Ne treba ni napominjati koliko je apsurdna načelnikova tvrdnja da je njegov sin popio dvije čaše pića. 19-godišnjak težak 80-ak kilograma bi za koncentraciju alkohola od 1,70 promila morao popiti više od pet velikih piva ili gotovo pola litre rakije. Treba napomenuti i da je sin načelnika zapravo napuhao 1,80 promila, koji su mu standardno umanjeni zbog moguće pogreške mjerenja dragerom.

Nevjerojatno je i to da Marendić čin svog sina opravdava tako da tvrdi kako je sin razmišljao "na način da kada već ispred kuće nije bio parkiran očev automobil, uzme Ford Focus jer bila je noć i vrijeme kada na cesti nema puno vozila".

Niz drugih sumnji

Marendić je danas probudio i niz drugih sumnji. Izjavio je da je "zatražio od kolega da provedu proceduru kakva se i inače radi", no nije ni jasno kakva bi se procedura u slučaju sina načelnika trebala provoditi osim one kakva se i inače provodi. 

Načelnik je, vjerojatno nehotice, u svojim današnjim izjavama otkrio još jedan vrlo sporan detalj.

"Kao otac sam potom nazvao ljude da me odvezu do mjesta gdje se prometna nesreća dogodila. Tamo sam stupio u kontakt sa svojim sinom i nakon što je završilo istraživanje na mjestu događaja, uzeo ga kući", rekao je Marendić.

Zašto sin načelnika nije odveden na triježnjenje?

No time je zapravo otkrio i da njegov sin nije odveden u pritvor na triježnjenje kako je to inače slučaj kod tako visoke koncentracije alkohola u krvi, a posebno kada se u takvom stanju izazove prometna nesreća. Marendić je svog sina, međutim, nakon što je pijan izazvao nesreću, prema vlastitom priznanju, odveo kući.

Postavlja se ovdje niz pitanja oko povlaštenog položaja sina policijskog načelnika u odnosu na druge građane koji bi se zatekli u sličnoj situaciji. Jasno, ne s MUP-ovim automobilom jer bi obični građanin sada vjerojatno bio u pritvoru s optužbama za krađu i nizom drugih.

Splitsko-dalmatinskoj policiji, ali i Ravnateljstvu policije, poslali smo stoga niz pitanja o slučaju načelnika Marendića i njegova sina. 

Poslali smo niz pitanja policiji

Pitali smo je li protiv sina načelnika PU splitsko-dalmatinske podignuta kaznena prijava zbog vožnje službenog vozila na koje isti nema pravo, je li sin načelnika i ranije uzimao službeno vozilo koje je dano na korištenje načelniku, smije li, čak i da je imao dozvolu oca, što po riječima načelnika nije imao, uopće sin načelnika voziti službeno vozilo policije te postoji li ikakva razlika u krađi službenog vozila koje bi počinio neki građanin od ovog slučaja, u kojem je sin načelnika bez dozvole otuđio službeno vozilo MUP-a. Zanimalo nas je, jasno, kako bi se proveo običan građanin da sjedne u policijski auto i pijan ga slupa.

Pitali smo i tko će snositi troškove štete na službenom vozilu MUP-a nastale u sinoćnjoj nesreći te štete na ogradi mosta u koju se zaletio sin načelnika. Zanimalo nas je i zašto sin načelnika policije nije odveden na triježnjenje s obzirom na visoku koncentraciju alkohola u krvi i činjenicu da je izazvao prometnu nesreću te ujutro izveden pred suca za prekršaje, kako se to uobičajeno radi. Zatražili smo i odgovor na pitanje zašto je policija vozila načelnika policije na mjesto nesreće, a onda potom odvezla njega i njegova sina kući te voze li policajci i inače načelnika policije na mjesto nesreća s materijalnim posljedicama.

Do trenutka objave ovog teksta nismo dobili odgovore ni iz splitsko-dalmatinske policije ni iz Ravnateljstva policije.

Pročitajte više