Pojeftinio je benzin, sad košta skoro isto kao dizel

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Ministarstvo gospodarstva, HAK

NAKON velikog poskupljenja prošlog tjedna, gorivo je danas pojeftinilo na benzinskim postajama u Hrvatskoj. 

Benzin jeftiniji 17 lipa, dizel tek jednu lipu

Benzin je tako na većini benzinskih postaja jeftiniji 17 lipa. Dizel je pojeftinio neznatno, tek za jednu lipu, a autoplin je jeftiniji 10 lipa. 

Benzin se tako gotovo vratio na vrijednosti prije velikog prošlotjednog poskupljenja. Prošlog je utorka, podsjetimo, benzin poskupio u prosjeku za 20 lipa. 

Cijene benzina i dizela gotovo se izjednačile

No prošlog je tjedna poskupio i dizel, i to čak 30-ak lipa, a danas je tek neznatno pojeftinio. Cijene dizela i benzina tako su se, nakon današnjih korekcija cijena na benzinskim postajama, gotovo izjednačile.

Benzin se na većini postaja prodaje po cijeni od 10,41 do 10,70 kuna, a dizel po cijeni od 10,40 do 10,63 kune. 

Na nekim se postajama goriva, jasno, mogu prodavati prema nešto nižim ili višim cijenama od navedenih.

Hrvatska među zemljama koje najviše oporezuju gorivo

Inače, Hrvatska je, prema prošlog tjedna objavljenoj analizi UHY-a, međunarodne računovodstvene i konzultantske mreže, među 24 zemlje treća po oporezivanju dizela i četvrta po oporezivanju benzina, nakon što se izračuna raspodjela cijene goriva i poreznih davanja.

Ne čudi stoga što su cijene goriva u Hrvatskoj među skupljima u Europi. 

Uvedene nove oznake za gorivo na benzinskim pumpama

Prošlog su tjedna uvedene i nove oznake za gorivo. Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stoje posebne oznake o vrsti goriva i udjelu biogoriva u njima, izvijestili su iz HGK te dodali da će benzinska goriva biti označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom.

Uz svaki motorni benzin po novom stoje oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.), odnosno biogoriva u gorivu.

Pročitajte više