HRVATSKA REPREZENTACIJA

Alarmantna situacija za Hrvatsku: Što znači debakl u Ligi nacija?

Foto: Epa

VEĆ sad, nakon odigrana dva kola Lige nacija, možemo izvući neke zaključke i povezati nastupe Hrvatske protiv Španjolske i Engleske s kontekstom nadolazećeg ždrijeba za Euro 2020.

Liga nacija - Za Hrvatsku je počelo loše, a moglo bi završiti katastrofalno

Prije mjesec dana, Hrvatska je još opijena senzacionalnim svjetskim srebrom i nezapamćenim dočecima igračima i trenerima po Hrvatskoj i BiH u Elche došla odraditi premijerni nastup u natjecanju čija su pravila od početka bila malo kome sasvim jasna i to protiv nove i ekstremno potentne reprezentacije koja je Hrvatsku dočekala maksimalno nabrijana kako bi protiv druge momčadi svijeta popravila loš dojam s Mundijala. Šest komada u mreži Lovre Kalinića bili su epilog nesretnog puta hrvatske ekspedicije u Elche. Ipak, malo tko se tada time zamarao. Međutim, nakon blijede igre i sretno izvučenog remija u petak protiv Engleske, a posebno nakon sinoćnje iznenađujuće pobjede Gordog Albiona u Sevilli protiv Španjolske, stvari za Hrvatsku ne izgledaju posebno blistavo. Dvije utakmice, jedan bod, gol razlika 0:6.

Nejasne i nelogične poruke Vide i Dalića

Nakon utakmice s Jordanom, a znajući rezultat iz Seville, izbornik Dalić i Domagoj Vida su, kao da su jedan od drugoga prepisivali, ponavljali kako su zadovoljni pobjedom Engleske u Španjolskoj, smatrajući kako u studenom s tri boda na Wembleyju i domaćom pobjedom protiv plasmanom rasterećene Furije (Španjolska je osigurala najmanje drugo mjesto što znači da ne može ispasti iz elitnog ranga) mogu natjecanje završiti kao prvi u skupini. Istina, Hrvatska zaista ovisi sama o sebi, no jedno je teorija, a drugo realnost. Hrvatska nema igru, pokazala je to i sinoć protiv Jordana. Protiv Engleske Dalićeva družina izvukla je bod, ali sasvim nezasluženo jer trebalo je biti barem tri ili čak četiri razlike za goste. Gledajući s te strane, uzimajući u obzir trenutnu formu sve tri reprezentacije u ovoj skupini te volju i htijenje za maksimalnim angažmanom, nerealno je očekivati da Hrvatska može u preostale dvije utakmice napraviti neki značajniji rezultat i izbjeći ispadanje u diviziju B Lige nacije. Jer pobjeda Engleske u Sevilli, ma što pričali Dalić i Vida, Hrvatsku vraća cijeli korak unatrag jer prostora za kalkulacije više nema. Pobjede u oba susreta su imperativ, naravno, ako se ne želi ispasti iz elitnog ranga.

Španjolska se ne plaši ispadanja, no postoji nekoliko milijuna razloga zašto u Hrvatsku neće doći nezainteresirana

Čak i Španjolska u Hrvatsku neće doći bez motiva. Tko je god sinoć gledao Engleze i Španjolce, mogao je primijetiti da je Furija, unatoč nestvarnom rezultatu iz prvom poluvremena (0:3), u nastavku igrala na život ili smrt. Postavlja se pitanje zašto, ako se zna da su Španjolci već osigurali jedno od prva dva mjesta s kojima izbjegavaju ispadanje. Već smo napisali da je momčad koju je ljetos preuzeo Luis Enrique sasvim drugačija od one koja je blijedo igrala i još bljeđe okončala nastup na SP-u. Ovo je nova, brža, okomitija Španjolska, reprezentacija puna novih sjajnih igrača prepunih motiva i želje da se nakon nekoliko godina praznog hoda opet vrate u sam vrh svjetskog nogometa. Ali postoji još jedan, itekako važan razlog zašto Španjolska u Hrvatsku neće doći lišena rezultatskog imperativa.

Naime, UEFA nije bila zadovoljna kako su reprezentacije shvatile Ligu nacija pa ih je odlučila motivirati većim nagradama. Usred natjecanja povećala je nagrade za 50 posto. Tako će svaka reprezentacija iz Lige A, u kojoj je i Hrvatska, dobiti po 2,25 milijuna eura umjesto 1,5 milijuna eura. Pobjednik svake skupine u najjačoj jakosnoj ligi dobit će dodatnih 2,25 milijuna eura umjesto planiranih 1,5 milijuna eura. Najbolje četiri reprezentacije plasirat će se na završni turnir, a prvi osvajač Lige nacija dobit će još šest milijuna eura. Finalist 4,5 milijuna eura, trećeplasirana reprezentacija 3,5 milijuna eura, a četvrtoplasirana momčad prvog izdanja Lige nacija dobiva 2,5 milijuna eura.

Što plasman Hrvatske u Ligi nacija znači za kvalifikacije za Euro 2020.?

Kad sve ovo uzmemo u obzir, jasno je da trenutačna situacija nikako nije povoljna za Hrvatsku, posebice ako to promatramo kroz kontekst kvalifikacija za Euro. Kako je izgledno da bi Hrvatska vrlo lako mogla završiti kao zadnja u skupini, treba objasniti što to znači za nadolazeće kvalifikacije.

Ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine održat će se 2. prosinca u Dublinu i na njemu će sudjelovati 55 reprezentacija koje će prije početka biti podijeljene u šest jakosnih skupina. Dvije momčadi iz svake od deset kvalifikacijskih skupina prolaze dalje, a ostala četiri mjesta dobit će pobjednici kvalitativnih razreda Lige nacija čiji će se play-off održati u proljeće 2020. godine. 

Hrvatska trenutačno ne stoji najbolje, na ljestvici drži 11. od ukupno 12 mjesta u Ligi A, tako da će, ne bude li u studenom bolje tržila s bodovima, biti u drugoj skupini nositelja kvalifikacija za Euro. Upravo zato je ostanak Hrvatske u elitnom društvu Lige nacija vrlo bitan. Jer ako ispadne u Ligu B, automatski će u sljedećim kvalifikacijama biti među drugim nositeljima u ždrijebu, a možda i među trećim, bude li njen učinak posebno loš. A to se Hrvatskoj nije dogodilo još od kvalifikacija za Euro 1996., kad su se u jesen 1994. Ćirini Vatreni prvi put pokazali na europskoj i svjetskoj sceni. 

Kako barem do drugog mjesta?

Do drugog mjesta Hrvatska može doći na dva načina. Druga pozicija u skupini donosi mir na sve načine. Nju će Hrvatska izboriti ili s tri boda protiv Engleske u zadnjem kolu, bez obzira na prijašnji rezultat protiv Španjolske, ili s četiri boda iz ta dva susreta. Ali, uz slavlje protiv Furije, u Londonu će Hrvatska morati postići barem jedan pogodak u bilo kakvom remiju koji uključuje golove.

Tome je tako jer se u slučaju istog broja bodova najprije računa međusobni omjer, pa nas pobjeda protiv Engleza vodi na drugo mjesto, a zatim broj postignutih pogodaka na gostovanju. To znači da nam "mečiranje" rujevičke nule ne odgovara, jer je sljedeći kriterij ukupna gol-razlika, pa smo samim time osuđeni na posljednju poziciju u skupini i ispadanje iz Lige A.

Dakle, čak i ako se pobijedi Španjolsku, to ništa ne mora značiti u slučaju rezultata 0:0 na Wembleyju, pa nam ni četiri boda možda neće biti dovoljna za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Sve manje od četiri boda, osim ako ne uključuje trobod iz Londona znači da ćemo u skupini završiti na posljednjem mjestu.

No, isto tako, što se ždrijeba za Euro 2020. godine tiče, izvlačenja koje će se održati 1. prosinca 2019. godine, Hrvatska će imati potpuno novu šansu. Bude li prva u skupini i natjecanje završi među šest reprezentacija s najviše osvojenih bodova, u ždrijebu će biti među prvim nositeljima.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više