Dodatna litra i pol vode dnevno može smanjiti rizik od urinarnih infekcija

Foto: 123RF

KAD su vam rekli da pijete više tekućine kako biste se riješili bolnih upala urinarnog trakta, liječnici su bili u pravu. Naime, posljednje istraživanje otkrilo je kako pijenje vode utječe upravo na ovaj problem.

Žene koje su pile litru i pol vode više u odnosu na svoj uobičajeni dnevni unos nakon 12 mjeseci imale su 50 posto manje šanse za razvoj infekcija urinarnog trakta za razliku od onih koje su pile manju količinu vode, stoji u zaključku istraživanja objavljenog u časopisu JAMA.

Razlog za takvo smanjenje znanstvenici vide u povećanoj količini urina zbog koje žene češće obavljaju malu nuždu i tako ispiru bakterije iz mjehura. 

''Gotovo polovica od ukupnog broja živućih žena barem se jednom u životu susretne s infekcijom urinarnog trakta. Jednom kad je dobiju, četvrtina njih borit će se s novom u roku od šest mjeseci, a preostalih 75 posto u roku od godine dana'', piše u istraživanju.

Autori istraživanja navode kako bi žene trebalo ohrabriti da promijene životne navike kako bi prevenirale takve infekcije koje se liječe antibioticima, a koji vode k otpornosti na lijekove.

Donedavno se smatralo kako pri liječenju infekcija urinarnog trakta i mjehura pomaže sok od brusnice, ali istraživanje je pokazalo da to nije točno. 

Preporuke su da ne zadržavate mokrenje, nego obavite nuždu čim osjetite potrebu i održavate higijenu spolnog organa. 

''Izbjegavajte parfumirane sapune koji mogu poremetiti prirodnu ravnotežu i pH'', poruka je stručnjaka.

Pročitajte više