Modrić odgovorio Griezmannu na izjavu da Francuz mora osvojiti Zlatnu loptu

Foto: Gulliver / Getty Images

"NEMA VIŠE od toga. Tu nagradu uvijek su dobivali najbolji od najboljih i zato mislim da samo Francuz ove godine mora dobiti Zlatnu loptu. Prvaci smo svijeta i logično je da igrač iz najbolje ekipe na svijetu bude najbolji na svijetu." Ovako je Antoine Griezmann u intervjuu France Footballu, koji dodjeljuje Ballon d'Or, objasnio zašto Luka Modrić ne bi smio dobiti najprestižniju individualnu nogometnu nagradu.

Iako nije imenovao Modrića ni sebe, jasno je na koga je mislio kada je rekao da "samo Francuz" može 3. prosinca osvojiti Zlatnu loptu. Jer nakon što je Modrić od SP-a nadalje poharao sve individualne nagrade za najboljeg nogometaša, po inerciji se očekuje da uzme i onu najvažniju.

Griezmann je među 30 nogometaša koji konkuriraju za naslov najboljeg na svijetu, a Francuz je u opširnom intervjuu za France Football kazao kako smatra da nagradu može dobiti samo član reprezentacije koja je osvojila naslov prvaka svijeta.

Čovjek koji je prevarom iznudio prekršaj nakon kojeg je Hrvatska u finalu primila prvi gol te koji je sam zabio drugi u pobjedi svoje momčadi 4:2, apsolutno ima pravo isticati se kao zaslužnik za osvajanje ovogodišnje Zlatne lopte.

Jer odigrao je sjajnu sezonu 2017./18., tijekom koje je Atletico vodio do osvajanja Europa lige, ali je i, što je još bitnije, za razliku od Modrića osvojio SP i pri tome na prvenstvu u Rusiji postigao četiri gola. 

Nakon što je Griezmann poručio da samo Francuz ove godine može osvojiti Zlatnu loptu, stigao je zanimljiv odgovor Luke Modrića, također u intervjuu za France Football. 

"Od tri nominirana Francuza; Varanea, Mbappea i Griezmanna, mislim da posljednji od njih najviše zaslužuje nagradu, jer ove sezone igra sjajno i osvojio je toliko toga."

Modrić je komentirao i najnovijeg u nizu novih Pelea: "Mbappe je izvanserijski talent koji toliko obećava, ali već naveliko pokazuje što može. Zaista je poseban", nahvalio je istom prilikom i drugog Francuza koji je u konkurenciji za nagradu. 

Playmaker Reala i Hrvatske intervjuu za France Football nije htio iskoristiti za samoreklamu: "Nisam tip koji će reći: 'Ja zaslužujem Zlatnu loptu.' Meni je najvažnije da igram. Ova godine bez sumnje mi je najbolja u karijeri, ali nećete me navući da kažem da ja trebam osvojiti Ballon d'Or."

Podsjećamo, Modrić je ove godine pokupio sve individualne nagrade: najbolji igrač SP-a, najbolji igrač u izboru UEFA-e i najbolji igrač svijeta po izboru FIFA-e. Ostala je još jedna nagrada, ona najvrjednija.

U posljednjih deset godina Zlatnu loptu osvajali su samo Messi i Ronaldo, no ove godine Luka Modrić mogao bi prekinuti njihovu dominaciju i osvojiti nagradu. Neke kladionice na to stavljaju koeficijent od samo 1,40. Na Ronalda se koeficijent kreće između 2,80 i 3,25, a na Messija od 12 pa do čak 14! 

Nakon odvajanja od FIFA-e, pobjednika Zlatne lopte bira komisija France Footballa sastavljena od specijaliziranih novinara diljem svijeta. Prvo biraju 30 igrača koji ulaze u finalni izbor. Potom novinari diljem svijeta, prošle godine bilo ih je 176, biraju pet igrača na temelju tri zadana kriterija:

1. Individualne i kolektivne nagrade 
2. Igračeva klasa, talent i fair-play
3. Igračeva karijera

Prvi dobiva šest bodova, drugi četiri, trećeplasirani tri, četvrti na ljestvici dva i peti dobiva jedan bod.

Bodovi se zbrajaju i dobivamo pobjednika koji će biti objavljen 3. prosinca.

Pročitajte više