PRIJATELJSKA UTAKMICA

HRVATSKA - JORDAN 2:1 Hrvatska jedva dobila 110. reprezentaciju svijeta

Foto: Goran Kovačić/Pixell

HRVATSKA je u prijateljskoj utakmici na Rujevici pred nešto manje od pet tisuća gledatelja pobijedila reprezentaciju Jordana 2:1.

Za Hrvatsku su zabili Vida u 24. i Mitrović u 63. minuti nakon prekida, a za Jordan je iz slobodnog udarca krasno pogodio Faisal u 73. minuti.

Nakon dugo vremena reprezentacija je igrala pred domaćom publikom s obzirom na to da je protiv Engleske u petak odradila zadnju utakmicu kazne zbog poljudske svastike. 

Bila je to prva pobjeda Hrvatske u posljednjih pet susreta, ako ne računamo nedavnu utakmicu protiv Bjelovara. Nakon poraza 2:4 od Francuske u finalu SP-a, uslijedio je debakl u Elcheu protiv Španjolske (0:6) te remiji protiv Portugala (1:1) i Engleske (0:0).

Hrvatska je oba gola dala nakon prekida, dok iz igre gotovo da nije napravila ništa u 90 minuta igre.

Rezervna Hrvatska napokon pred domaćom publikom protiv 110. reprezentacije svijeta

Aktualni svjetski doprvaci su 110. reprezentaciju svijeta dočekali bez ponajboljih igrača. Izbornik Zlatko Dalić je nakon utakmice protiv Engleske dao slobodno Luki Modriću, Ivanu Rakitiću i Ivanu Perišiću, a u posljednjem trenutku je ostao i bez Matea Kovačića. Još ranije zbog ozljeda su otpali Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Lovre Kalinić, Borna Barišić, Karlo Letica i Duje Čop te Ivan Strinić zbog bolesti.

Na vratima je ponovo bio Dominik Livaković, dok su srce obrane činili standardni stoperski par Lovren - Vida. Priliku na boku dobili su Antonio Milić te branič danskog Nordsjellanda, Karlo Bartolec kojem je to bio premijerni nastup u dresu reprezentacije. Modrića, Rakitića i Kovačića zamijenili su Badelj, Pašalić i Rog, dok su napadačku trojku činili Kramarić, Rebić i Pjaca.

Solidno otvaranje Hrvatske

Hrvatska je krenula u susret angažirano i već u prvih pet minuta je imala dvije lijepe prilike, no Kramarić i Rebić nisu najbolje reagirali. U 14. minuti zaprijetili su i gosti. Pucao je najbolji jordanski igrač Moussa Al Tamari, ali preko gola.

Svjetski doprvaci poveli su u 24. minuti golom Domagoja Vide nakon ubačaja Marka Pjace iz kornera. Krilni igrač Fiorentine je sjajno ubacio, a hrvatski kapetan u ovom susretu zabio glavom za vodstvo. Do kraja prvog dijela prilike za domaći sastav imali su još Kramarić i Pašalić, ali su njihovi udarci završili pored gola. Hrvatska je apsolutno dominirala u prvom poluvremenu, uputila je čak 13 udaraca prema jordanskom golu, ali nije bilo dovoljno pravih i izraženih prilika.

Već na otvaranju drugog dijela Dalić je napravio tri izmjene. Iz igre su izašli Milić, Lovren i Badelj, a ušli su Pivarić, Mitrović i Bradarić. Prvu priliku u nastavku Hrvatska je imala u 60. minuti, ponovo nakon kornera. Pucao je Mitrović, s Yaseen je odlično reagirao. Tri minute kasnije ni Yaseen nije mogao zaustaviti Mitrovićev udarac glavom za vodstvo 2:0, ponovno nakon prekida.

Nakon 2:0 Hrvatska je stala, a Jordan je skoro došao do remija

U 67. minuti Dalić je obavio još tri izmjene. Izvadio je Rebića, Bartoleca i Kramarića, a u igru poslao Livaju, Jedvaja i Santinija. No umjesto trećeg pogotka Hrvatske, vidjeli smo da i Jordan zna igrati nogomet. Nakon nekoliko sjajnih šansi gostiju, pao je i gol za Jordan. U 73. minuti gosti su smanjili rezultat lijepim pogotkom Bahe Faisala iz slobodnog udarca s 20-ak metara. Lopta je putem do gola dirala Marija Pašalića, promijenila je smjer i prevarila Livakovića.

Zanimljivo, Hrvatska je kod kuće odigrala 19 utakmica protiv reprezentacija izvan ''kluba 100'', upisavši 19 pobjeda uz razliku pogodaka 66-6, dok je Jordan je u zadnjih 17 utakmica upisao samo tri poraza, a u posljednje četiri godine samo ih je Australija dobila s više od dva gola razlike. 

Ovako je izgledalo zagrijavanje uoči utakmice

Sastavi:

HRVATSKA: Livaković - Milić, Vida, Lovren, Bartolec - Pašalić, Badelj, Rog - Pjaca, Rebić, Kramarić

JORDAN: Yaseen; Khattab, Marie, Alarab; Shilbaya, Bani Attiah, Al Samrieh, Bakheet; Al Mardi; Al Qara, Al-Taamari

 

Pročitajte više