KVALIFIKACIJE ZA U-21 EURO

U21 HRVATSKA - SAN MARINO 4:0 Mladi idu na Euro nakon 15 godina!

Foto: Duško Marušić / Pixsell

HRVATSKA reprezentacija do 21 godine pobijedila je San Marino 4:0 i tako izborila nastup na Europskom prvenstvu u tom godištu prvi put nakon 15 godina.

San Marino pogodio stativu i promašio dvije izgledne prilike u prvom dijelu

Nakon što su mladi reprezentativci u petak pobijedili Grčku 2:0, ekipu koja im je bila jedini konkurent u kvalifikacijama, očekivalo se rutinsko odrađivanje posla u San Marinu. Znalo se da tri boda protiv nogometnih amatera iz San Marina šalju Hrvatsku na Europsko prvenstvo nakon 15 godina, a čini se da je taj pritisak imao utjecaj u prvom poluvremenu ovog dvoboja.

San Marino, reprezentacija koja je do ovog dvoboja imala 9 poraza i gol-razliku 1-25, u prvom dijelu je propustila tri izgledne šanse za vodstvo. Dva puta se ispriječio vratar Posavec, a jednom i vratnica. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 0:0.

Halilović otključao vrata

Ipak, očito je da se pristup promijenio u drugom dijelu. Već u 48. minuti Alen Halilović otključao je vrata domaćina i znalo se da je pitanje vremena kada će se San Marino raspasti. Pet minuta kasnije vodstvo je povećao Nikola Vlašić. Sljedeća dva gola djelo su stoperskog para Hrvatske. Prvo je u 61. minuti pogodio Uremović, a u 67. minuti precizan je bio Bosančić. Do kraja dvoboja mladi Hrvati smanjili su ritam i na kraju počeli slaviti zaslužen odlazak na Euro 2019., koji će se održati u Italiji.

Brekalo drugi najbolji strijelac mlade reprezentacije

Hrvatska je tako s 25 bodova zauzela prvo mjesto u svojoj skupini. Grčka je pobijedila Bjelorusiju 2:0 te će u dodatne kvalifikacije kao jedna od četiri najbolje drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama. 

Josip Brekalo završio je ove kvalifikacije kao najbolji strijelac Hrvatske. Zabio je sedam golova, a u ovoj utakmici je sudjelovao asistencijom za prvi pogodak. Ostaje ipak malo gorčine što nije zabio dva pogotka večeras jer bi tako postao najbolji strijelac u kvalifikacijskom ciklusu u povijesti Hrvatske reprezentacije u ovom godištu. Ovako, ta čast ostaje Tomi Šokoti koji je u kvalifikacijama za Euro 2000. zabio osam golova. 

Brekalo je izjednačen na drugom mjestu s Eduardom da Silvom, Stipom Pericom i Marcelom Brozovićem, koji su također zabili sedam golova u svojim kvalifikacijskim ciklusima. 

Mlada Hrvatska je 2004. posljednji put bila na Euru

Hrvatska će u Italiji i San Marinu treći put sudjelovati na Europskom U-21 prvenstvu, no prvi nakon 15 godina posta. Posljednji put mladi hrvatski nogometaši su sudjelovali na europskoj smotri 2004. u Njemačkoj, gdje su osvojili zadnje mjesto u skupini. Bila je to generacija koju su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva i Danijel Pranjić.

Grupu nisu prošli ni u premijernom nastupu 2000. godine u Slovačkoj, gdje su također bili posljednji u skupini. Tu momčad predvodili su Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Tomo Šokota i Boško Balaban. Zanimljivo, u šest utakmica koje je Hrvatska odigrala na europskim U-21 prvenstvima, nema nijednu pobjedu, samo dva remija i četiri poraza. Nadamo se da će Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Ivan Šunjić i društvo ipak biti bolji.

Na EP-u će nastupiti 12 reprezentacija. Domaćin Italija i devet pobjednika skupina, dok ćemo preostala dva putnika na Euro doznati nakon dodatnih kvalifikacija u kojima će sudjelovati četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz devet skupina.

Rezultati by SofaScore

Sastavi:

San Marino: Benedettini, Conti, Censoni, Cevoli, Zafferani, Pancotti, Zonzini, Michelotti, Tomassini, Raschi, Nanni

Hrvatska: Posavec, Uremović, Bosančić, Oluić, Mamić, Vlašić, Šunjić, Ivanušec, Halilović, Brekalo, Jakoliš

San Marino - Hrvatska: 0:4

 

Pročitajte više