Djecu koja ne idu na vjeronauk sile na vjerske obrede. Evo što kaže ministarstvo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, OŠ Tituš Brezovački

NAKON što je Index objavio da u nizu zagrebačkih škola djecu koja ne idu na vjeronauk prisiljavaju na vjerske obrede, dobili smo i reakciju nadležnog ministarstva.

Podsjetimo, u nedjelju i danas Index je objavio kako su djeca u nizu zagrebačkih škola (konkretno OŠ Tituš Brezovački, OŠ Antun Gustav Matoš i OŠ Cvjetno naselje), neovisno o tome idu li na vjeronauk ili ne, bila prisiljena sudjelovati u vjerskom obredu blagoslova kruha.

Da stvar bude još gora, roditelji o prisutnosti svećenika i vjerskom obredu ili uopće nisu obaviješteni ili su obaviješteni porukom vjeroučiteljice u informativki djeteta. Zbog čega se vjeroučiteljica uopće obraća roditeljima djece koja ne idu na vjeronauk, potpuno je nejasno, ali jedno je jasno - radi se o diskriminaciji djece koja ne pohađaju vjeronauk.

Kakve to posljedice ima zorno pokazuje primjer koji nam je iznijela majke jedne učenice iz OŠ Tituš Brezovački.

"Moje dijete sa sedam godina zaspalo je s mišlju da će me Bog ubiti i da bi sve bilo u redu da sam je upisala na vjeronauk" 

Majka jedne učenice te škole koja ne ide na vjeronauk redakciji Indexa prepričala je strašno iskustvo tog dana kad je njezina kći bila prisiljena sudjelovati u vjerskom ritualu u svojoj školi.

"Navečer istog dana moja me sedmogodišnja curica moli da legnem pored nje. Grli me oko vrata i govori: 'Mama, ne želim da umreš.' Kad sam je pitala zašto tako govori i zašto misli da ću umrijeti, odgovorila mi je da će me ubiti Bog i da sam je ipak trebala upisati na vjeronauk. Naime, na Danima kruha u OŠ Tituš Brezovački, djeca su okupljena i organizirana je molitva. Moja curica nije znala što da radi pa se, citiram, 'sakrila ispod stola'", rekla nam je majka učenice škole Tituša Brezovačkog.

"Za to vrijeme druga su je djeca kritizirala da je zločesta i da će je Bog kazniti jer se to ne radi za vrijeme molitve. Jedna od tih kazni je da će joj Bog ubiti mamu. Moje je dijete sa sedam godina zaspalo s mišlju da ću umrijeti, da će me Bog kazniti i da bi sve bilo u redu samo da sam je upisala na vjeronauk", rekla nam je očajna majka.

Ministarstvo: Nismo ništa znali

Iako se radi o praksi koja se odvija u više škola, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja navode kako o svemu nisu imali pojma.

"Nismo imali tu informaciju do medijskih objava", rekli su nam u Ministarstvu pa dodali kako su zatražili hitno očitovanje OŠ Tituš Brezovački te kako će, bude li potrebno, angažirati prosvjetnu inspekciju

"Stav Ministarstva je da učenici i radnici Škole koji nisu vjernici ili nisu vjernici većinske katoličke vjeroispovijesti ne budu dovedeni u diskriminirajući položaj, dakle da se takve i slične aktivnosti organiziraju tako da ne budu obvezujuće za sve učenike. Nadležnost je i obveza svake školske ustanove planirati i provoditi kulturne, javne i ostale aktivnosti u skladu s propisima pri čemu su dužne zaštititi prava i interese svih učenika", navode u Ministarstvu obrazovanja.

Pročitajte više