Najveće poplave u 30 godina u Walesu, poginuo mladić

Screenshot: BBC

OLUJA Callum izazvala je najveće poplave u Walesu u posljednjih 30 godina i ubila dvoje ljudi, javlja Weather Channel.

>> VIDEO Strašna oluja pogodila Veliku Britaniju, deseci tisuća domova bez struje

Britanski dužnosnici izvijestili su da je jedan muškarac poginuo u odronu zemlje u južnom Walesu, a drugi se utopio na moru pored Brightona na južnoj obali Engleske.

 

 

Jedan od dvojice smrtno stradalih je 21-godišnji mladić Corey Sharpling. On je poginuo u subotu u odronu koji je izazvao snažan pljusak i poplava između Carmarthena i Cardigana, i to dok se vozio na posao u lokalni McDonald's. 

 

 

Nasipi probijeni prvi put otkad su izgrađeni

"Iskusili smo razine vodostaja rijeka bez presedana i najgore poplave koje smo vidjeli u Cartmanshireu u više od 30 godina", izjavio je ravnatelj Prijevoza i inženjeringa Cartmanshirea, Stephen Pilliner. 

Snimke iz zraka koje je na Twitteru objavila britanska fotografkinja i pilotkinja Louise Johnston pokazuju sve razmjere poplava oko engleskog grada Carlislea. 

 

 

 

"Posljednja poplava u gradu bila je 1987., a vjerujem da je ovog puta gore nego tada", rekao je bivši gradonačelnik Carmarthena Alun Lenny i dodao da se jedan od gradskih mostova još uvijek trese zbog siline vode koja prolazi ispod njega.

"Oluja Callum donijela je nalete vjetra i do 138 kilometara na sat u Capel Curig u sjeverozapadnom dijelu Walesa. Palo je između 10 i 15 centimetara kiše po četvornom metru u najteže pogođenim područjima", rekao je meteorolog Brian Donegan. 

Nasipi za obranu od poplave u Carmarthenu probijeni su prvi put otkad su izgrađeni prije 30 godina. Rijeka Towy izlila se iz korita, poplavila domove i ostavila bez struje oko dvije tisuće domova i biznisa. Lokalna policija upozorila je ljude da izbjegavaju grad zbog daljnjeg rasta vode. 

Pročitajte više