Japan diže PDV na 10 posto i to je uzrujalo ljude. U Hrvatskoj je 25 posto

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

JAPAN je najavio dugo očekivano podizanje stope PDV-a u sljedećoj godini kojim želi smanjiti golem javni dug unatoč upozorenjima o mogućem negativnom utjecaju tog poteza na gospodarski rast.

Stopa PDV-a bit će podignuta s osam na 10 posto u listopadu sljedeće godine. Prvobitno je trebala biti podignuta u listopadu 2015. ali je vlada dva puta odgađala taj potez iz straha da će narušiti krhki gospodarski oporavak.

Smatra se da je zbog povećanja stope PDV-a u travnju 2014. gospodarstvo kliznulo u recesiju.

Premijer Shinzo Abe smatra da će ovaj put mjerama uspjeti spriječiti nagli pad osobne potrošnje.

Vlada će "učiniti sve što može i poduzet će sve moguće mjere kako bi se izbjegao negativan utjecaj na gospodarstvo", kazao je novinarima tajnik vladina kabineta Yoshihide Suga.

Dodao je da bi mogli i odustati od podizanja stope PDV-a u ako zaprijeti recesija bez presedana poput globalne krize zabilježene 2008. godine nakon sloma američke investicijske banke Lehman Brothers.

PDV na hranu ostaje osam posto

Mjere će uključivati zadržavanje stope PDV-a na hranu na osam posto, istaknuo je Suga.

Vlada priprema i subvencije kojima bi se neutralizirao utjecaj višeg PDV-a na pojedine kategorije trajne robe, poput kuća i automobila na ekološki prihvatljiv pogon.

Prihodima od povećanog PDV-a financirat će se besplatni vrtići kako bi se ublažio utjecaj na obitelji i kako bi se potaknulo Japanke i Japance da imaju više djece u kontekstu naglog pada broja stanovnika.

"Smatram da podizanje stope PDV-a ovaj put neće prouzročiti probleme gospodarstvu", ističe Hideo Kumano iz Dai-ichi Life Research Institutea, napominjući ipak da bi ključnu ulogu odigralo priželjkivano povećanje plaća.

Mjere ublažavanja utjecaja više stope PDV-a na potrošnju i očekivani rast plaća u sljedećoj godini trebali bi biti dovoljni da neutraliziraju udarac koji donosi smanjenje raspoloživog dohotka, kaže Kumano.

Japan ima golem javni dug, a zbog starenja populacije suočava se s golemim troškovima socijalne skrbi i posebno zdravstvenog osiguranja.

Japan u odnosu na Hrvatsku

Nedavno istraživanje potrošnje pokazalo je da Hrvati troše veći postotak novca za kupnju hrane nego itko u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, a pogotovo u odnosu na visokorazvijene zemlje kao što je Japan. U odnosu na Japan u kojem se troši oko 13,5 posto prosječnih prihoda domaćinstava, u Hrvatskoj se na hranu troši oko 24 posto od ukupnih izdataka, pokazali su podaci Službe za ekonomska istraživanja ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.

U svakoj drugoj zemlji u Europskoj uniji postotak ukupnih izdataka utrošen na hranu je puno manji nego u Hrvatskoj.

Gotovo 24 % ukupnih izdataka Hrvata odlazi na hranu. Primjerice, količina novca koju Amerikanci troše na hranu je usporediva, no taj iznos iznosi samo 6,3 % unutar onoga što Amerikanci potroše na svoje izdatke kućanstva. 

Podsjetimo, premijer Plenković je u predizbornim obećanjima izjavio kako će u ovom mandatu smanjiti PDV za 1 posto. No on prema prijedlogu poreznih izmjena ostaje 25 posto, osim što će se na 13 posto smanjiti PDV za pelene i osnovne prehrambene namirnice - svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i žive životinje.

Pročitajte više