Raketa pogodila metu na Dugom otoku. Pogledajte kako je to izgledalo

Foto: FAH

POZORNOST na vojnoj vježbi "Velebit 18 - združena snaga" u akvatoriju Dugog otoka privuklo je lansiranje raketnog projektila teškog 758 kilograma, koji je ispaljen s raketne topovnjače "Dubrovnik" pogodio 30 kilometara udaljen cilj na moru te je ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako je pokazano da je Hrvatska ratna mornarica spremna izvršiti sve zadaće, a njezinoj snazi i moći svjedoči vrhunsko lansiranje raketa i pogodak ''u sridu''. 

Tijekom dijela vježbe "Velebit 18 - združena snaga" u akvatoriju Dugog otoka, koju je promatrao i predsjednik vlade Andrej Plenković, obavljeno je raketno i topničko gađanje ciljeva na moru te gađanje cilja u zraku.

Kapetan bojnog broda Milenko Crljen objasnio je kako je ta raketa od trenutka ispaljivanja do cilja letjela jednu i pol minutu te da ona uništava ciljeve na moru od 200 tona do 15.000 tona.

"Ovim pogotkom pokazano je da Hrvatska ratna mornarica ima sposobnost pogađati ciljeve na moru na velikim daljinama te da je Hrvatska ratna mornarica sposobna braniti naše more", rekao je Crljen. 

Dodao je kako ta raketa ima krajnji domet oko 90 kilometara.

Na današnjoj vježbi na moru u akvatoriju Dugog otoka s triju raketnih topovnjača - "Šibenik", "Dubrovnik" i "Vukovar", topovima kalibra 57 milimetara i 30 milimetara gađani su i ciljevi na moru na udaljenosti od sedam i tri kilometra.

Osim toga, demonstrirano je s raketnih topovnjača i gađanje cilja u zraku koji je u brišućem letu na oko 500 metara visine iznad mora vukao MIG-21 na sajli dugoj 1,2 kilometra. Crljen je istaknuo da je gađanje ciljeva u zraku zahtjevno jer je na raspolaganju samo 15 sekundi za uočavanje cilja, dok je u roku od 8 sekundi nužno ispaliti projektil na cilj koji nosi MIG-21 leteći brzinom od 540 kilometara na sat.

Pročitajte više