Piše: | 11.10.2018. 22:35

Rusi bijesni zbog priznanja ukrajinske pravoslavne crkve: "Katastrofa i raskol"

RUSKA pravoslavna crkva je "katastrofom i raskolom" nazvala povijesnu odluku carigradskog patrijarhata da prizna da je ukrajinska crkva neovisna od Moskve. 

"Carigradski patrijarhat je danas donio katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i općenito za cijeli pravoslavni svijet", rekao je glasnogovornik ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

Glasnogovornik ruskog patrijarha: Ovo je legalizacija raskola

"Ono što se danas dogodilo je legalizacija raskola", nastavio je Volkov i zaključio da je "carigradski patrijarhat prešao crvenu liniju".

Ruska pravoslavna crkva će prekinuti euharistijske odnose s Ekumenskim patrijarhatom zbog njegove odluke o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je Volkov, kako navodi agencija Interfax, a prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je danas zadovoljstvo odlukom carigradskog patrijarhata i pozdravio kraj "imperijalističkih iluzija i šovinističkih fantazija" Moskve.

Porošenko: Ovo je nova potvrda neovisnosti Ukrajine

"Donesena je odluka o dodjeli autokefalnosti Ukrajini", rekao je Porošenko u izravnom obraćanju na ukrajinskoj televiziji. "To je nova potvrda neovisnosti Ukrajine. To je pobjeda dobra nad zlim, svjetlosti nad tamom", zaključio je ukrajinski predsjednik.

Carigradski patrijarhat je u četvrtak nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznao neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini.

Sveta sinoda je također odlučila vratiti na hijerarhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Crkva u Ukrajini podijeljena na moskovski i kijevski patrijarhat

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskom patrijarhatu, a drugi dio je vjeran kijevskom patrijarhatu, samoproglašenom nakon neovisnosti zemlje 1992. i do sada ga nije priznavala niti jedna Pravoslavna crkva u svijetu.

Ruska Pravoslavna crkva je u rujnu prekinula dio svojih veza s carigradskim patrijarhatom, s kojim je i do tada imala teške odnose.

Ruska crkva je također upozorila na moguće nemire u Ukrajini nakon odluke carigradskog patrijarhata, jer su neki crkveni dužnosnici župa vjernih Moskvi pozvali svoje vjernike da budu spremni braniti crkve i manastire.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE