Piše: G.J. | 11.10.2018. 17:41

FOTO Porukom "rat je sranje" otvoren Muzej ratne fotografije

DVA mjeseca od postava izložbe, u Zagrebu je i službeno otvoren Muzej ratne fotografije "Image of War".

Projekt je zaživio zahvaljujući crowdfunding kampanji pod nazivom „Spremimo rat u muzej“ i time je postao prvi muzej u Hrvatskoj koji je do sredstava došao na taj način.

160 četvornih metara

Početna sredstva od 50 tisuća kuna skupljena su od stotinjak građana koji su uplatili za ovu humanitarnu inicijativu, a njihova imena upisana su na zid muzeja.

Na 160 četvornih metara muzej izlaže fotografije vrhunskih hrvatskih i stranih fotografa, ali i amaterske fotografije običnih ljudi. Dio prihoda od svake prodane ulaznice donirat će se žrtvama ratova i izbjeglicama. Osim izložbi muzej planira aktivno uključiti građane kroz radionice i tribine, a mogu se i slati privatne fotografije i priče iz vremena rata u Hrvatskoj.

Ne bave se poviješću, već žrtvama i užasom rata

Muzej Image of War je nezavisna inicijativa ostvarena u suradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika te drugim sličnim muzejima iz zemlje i svijeta.

Danilo Gregović, pokretač muzeja, prilikom službenog otvaranja poručio je kako je ovaj projekt jedinstven i po tematici i po načinu pokretanja, financiran od strane građana.

"Mi se bavimo žrtvom. Mi se ne bavimo poviješću Hrvatske, ili poviješću Domovinskog rata. Mi naprosto kažemo - rat je sranje i moramo ga pospremiti u muzej", rekao je Gregović na otvaranju, pitajući se je li bitno kakav rat izaziva dječje suze - pravedan ili nepravedan.

Na otvaranju nije bilo hrane i šampanjca, jer s prezentiranim sadržajem to jednostavno ne ide skupa, poručio je Gregović.

Poruka Muzeja je izrazito antiratna i ne skriva strahote koje rat donosi. Uz fotografije hrvatskih autora zanimljive su i snimke srpskih, koji su snimili sukob s druge strane. U sklopu kampanje "Gdje si bio '91?" građani su donirali svoje fotografije iz ratnog vremena, kao i osobne priče o tome gdje su bili tijekom ratnih godina i kako su ih doživjeli.

Izložba je multimedijska i sadrži video isječke sa svjedočanstvima iz rata. Plan je bio da izložba bude otvorena pola godine, no vjerojatno će se taj rok produžiti zbog interesa građana za projekt i prije službenog otvaranja.

Muzej možete posjetiti u Hebrangovoj 4 u Zagrebu.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE