UHLJEBISTAN

Imamo snimku razgovora dvaju uhljeba: Učlani se u HDZ i napreduj

Foto: Petar Glebov/Pixsell, Index

DA JE napredovanje u državnoj službi često najuže vezano uz posjedovanje stranačke iskaznice, nije nikakva tajna. Učlanjenje u stranke koje se izmjenjuju na vlasti ambicioznim službenicama i službenicima osigurava ne samo napredovanje na poslu nego najčešće i dobivanje posla.

Index je od svog izvora iz Fonda za zaštitu okoliša dobio snimku koja dokazuje jednu takvu praksu. Jedan službenik očekuje promaknuće nakon dvije godine službovanja u Fondu, drugi mu savjetuje da se učlani u njegovu stranku, u ovom slučaju HDZ, i o tome obavijesti šefa.

Malo nogometa, malo ogovaranja Vrdoljaka

Njihove pune identitete nećemo objaviti jer nisu ni važni. Oni su samo primjer kako se zapošljava i napreduje na poslovima koje svi mi plaćamo.

Obojica su nam potvrdila autentičnost snimke. Onaj koji savjetuje da se treba učlaniti u HDZ ustvrdio je i da zna tko nam je snimku poslao. Na druga pitanja nije želio odgovarati.

Snimka je nastala u kolovozu 2018. godine, a izvan dijela koji objavljujemo, službenici Fonda za zaštitu okoliša dogovaraju kave, odlazak na ručak, komentiraju nogomet i šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka, odnosno njegove navike iz teretane. Nije važno, ali ako vas zanima, Vrdoljak najčešće radi vježbe za ramena.

Odi šefu i neka te ne grize savjest

"Meni je sutra dve godine", kaže G.V. svom kolegi. G.V. očekuje promaknuće koje bi mu podiglo plaću. Mjesečno prima, tvrdi naš izvor, oko 7500 kuna. 

"Sam ti strpljivo i Božić će doć", odgovara mu kolega D.T. koji je u Fond došao s mjesta šefa malenog komunalnog poduzeća iz jednog mjesta na istoku Hrvatske.

"Učlanit ću se ja u tvoju stranku. Vidim da to tak jedino funkcionira", rekao je G.V.

"Možeš, jebe ti se. Šta, boli te briga. Šta te boli kurac", pun je razumijevanja D.T.

"Ti me upoznaš tamo s nekim, ja se učlanim i boli me kurac, šta", zagrijao se za ideju G.V.

"Ne, ne, ovako napraviš. Odeš Zvonetu (jednom od savjetnika direktora Fonda, op. a.), kad ga vidiš, ali ti, ali ne da ja pitam za tebe, nego ti: 'Zvone, ja bi se učlanio, ko je u mojoj četvrti tamo?' I onda ništa, nikoga ne vučeš za rukav, samo neka znaju. I neka te ne grize savjest", savjetuje mu D.T. kako je najbolje obaviti ulazak u stranku tako da šef bude svjestan političkog angažmana svog podređenog.

Nemoj se svađati, neće naši vječno biti na vlasti

No nije dovoljno obavijestiti šefa o pristupanju stranci. Važno je misliti i na budućnost. 
"S tim da se ne smiješ svađat s nikim", savjetuje D.T.

"S kim sam se ja svađao?" začudio se G.V.

"Nisam rekao da jesi. Samo kažem općenito da ne smiješ. Jer kužiš, kolo sreće se okreće. Neće naši vječno bit na vlasti. Kužiš, ti se boriš za sebe, za svoju Zagorku, danas sutra za svoju djecu. Moraš to izborit. Lijevo ili desno, boli te", svjestan je D. T. da će prije ili kasnije doći izbori na kojima će pobijediti neka druga stranka.

No to pravome stranačkome uhljebu neće smetati. Ako je pametan.

Samo neka crkavica ide malo gore

"Ma, jebe mi se, kužiš. Samo da mi ta crkavica ide malo gore", pragmatičan je G.V. U kratkom razgovoru za Index G.V. je rekao da se ipak nije učlanio u HDZ.

"Nemam nikakvih sklonosti za učlanjenje u stranku. Nisam ni napredovao. Ostao sam na istom mjestu", rekao nam je G.V.

Njegov kolega D.T. nije bio rječitiji.

Ne zna ništa osim tko nam je dostavio snimku

"Iskreno rečeno, nemam komentara. Pretpostavljam tko vam je to poslao", rekao je. Kada smo ga pokušali ispitati o njegovu stranačkom angažmanu u Mladeži HDZ-a i pozicijama na kojima je prije bio zaposlen, malčice se pogubio.

"Ne znam ništa. Nemam komentara na ovo", rekao je.

O načinima napredovanja i stranačkom uhljebljivanju poslali smo upit i Fondu za zaštitu okoliša. U odgovoru su nas obavijestili da "na razini institucije uvjet nije stranačka pripadnost, već se kao kriterij uzima isključivo zalaganje u radu, profesionalnost i uspješnost u upravljanju projektima".

Pročitajte više