Papa Franjo branio sporazum s Kinom o imenovanju biskupa

Foto: EPA

PAPA Franjo stao je u obranu sporazuma Svete Stolice i NR Kine o načinu imenovanja biskupa kineskih katolika, rekavši kako će papa, a ne kineska vlada, donositi konačnu odluku o tome koga treba zarediti za biskupa u toj komunističkoj državi.

Papa Franjo je u zrakoplovu, nakon posjeta baltičkim državama, prvi put javno komentirao sporazum potpisan u subotu u Pekingu, rekavši da je shvatio kako neće svi razumjeti logiku u podlozi tog sporazuma, no da je on uvjeren u "veliku vjeru" kineskih katolika.

Papa kaže da je riječ o dijalogu s kineskom vladom. No, ističe, treba biti jasno da će biskupe imenovati papa.

Vijest o sporazumu Svete Stolice i NR Kine, koji su u Pekingu potpisali zamjenici ministara vanjskih poslova dviju strana, objavljena je dok se papa Franjo nalazi u posjetu Vilniusu na početku četverodnevnog posjeta baltičkim republikama.

Sporazum daje Vatikanu dugo željenu mogućnost odlučivanja u imenovanju biskupa u Kini, no kritičari smatraju da je Crkva previše popustila komunističkoj vladi.

Kineski katolici, njih gotovo 12 milijuna, podijeljeni su na podzemnu Crkvu odanu Vatikanu i Katoličko domoljubno udruženje koje nadzire država.

Vatikan smatra da bi neuspjeh u postizanju tog dogovora mogao dovesti do takvog raskola među kineskim katolicima kakav bi u budućnosti bilo jako teško prevladati.

Pročitajte više